Poslanecký klub i předsednictvo ČSSD podpořily Hamáčka. Hašek a Zimola prý „dostali kartáč“

Širší vedení ČSSD hodnotí v Hradci Králové volební výsledek (zdroj: ČT24)

Poslanecký klub ČSSD vyjádřil důvěru předsedovi strany Janu Hamáčkovi a podpořil také vládní angažmá strany. Hamáček pak získal podporu i na jednání předsednictva ČSSD. Širší vedení strany řeší v pátek a v sobotu neúspěšné senátní a komunální volby a Hamáček v týdnu avizoval, že chce ústřední výkonný výbor požádat o důvěru do řádného sjezdu. O vyslovení důvěry je připraven požádat i místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, definitivně se rozhodne v sobotu.

„Respektujeme výsledky stranického referenda o účasti ve vládě. Vyslovujeme důvěru předsedovi. Spolupráce mezi poslaneckým klubem a ministry za ČSSD je bezproblémová a směřuje k naplňování programu ČSSD. Nevidíme důvody k personálním změnám ministrů za ČSSD,“ shrnula výsledky jednání klubu jeho místopředsedkyně Kateřina Valachová (ČSSD).

Později se sešlo také předsednictvo strany a i tady získal Hamáček podporu. Delegáti naopak kritizovali platformu Zachraňme ČSSD: „Diskuse byla velmi otevřená, předsednictvo o žádném politickém tématu nehlasovalo,“ uvedl po jednání předseda strany. Na dotaz ČTK, jestli se cítí být před sobotním jednáním ústředního výkonného výboru posílen, odpověděl, že ano.

Podle informací ČTK byla nálada na předsednictvu bouřlivá: „Kartáč dostal (statutární místopředseda Jiří) Zimola za rozdělování, neloajalitu. Stejně se pustili do (představitele platformy Zachraňme ČSSD Michala) Haška,“ popsal ČTK diskusi zdroj ze sociální demokracie. Odsouzení se podle zdroje dočkala i kritika, kterou vznesli někteří straníci vůči ministrům ČSSD, vládní strana by prý takové výtky měla přenechat opozici.

Místopředseda Jaroslav Foldyna novinářům potvrdil, že kritiku sklidila platforma Zachraňme ČSSD, mezi jejíž iniciátory patří i statutární místopředseda strany Jiří Zimola. „Vůči platformě to bylo velmi kritické, bylo potřeba odpustit páru, co v lidech je, a to se podařilo. Neřekl bych, že by to bylo hádání,“ řekl Foldyna.

Další místopředseda a pardubický hejtman Martin Netolický pak dodal, že má z jednání velmi dobrý pocit. „Platforma pravděpodobně svůj cíl splní a ČSSD zachrání, protože všichni ostatní jsou sjednoceni a nelíbí se jim, jakým způsobem se komunikují věci přes média.“ 

Volební sjezd čeká ČSSD příští rok na jaře

V sobotu chce předseda ČSSD požádat straníky o důvěru. „Je potřeba předstoupit před členy nejvyššího orgánu sociální demokracie mezi sjezdy, sdělit jim svou vizi na fungování ČSSD pro následující měsíce, minimálně do sjezdu, který nás čeká v březnu, a v souvislosti s tím požádat o důvěru při realizaci této vize,“ řekl Hamáček ve středu.

Ne všechny regiony ale s tímto názorem souhlasí: „Já si opravdu nemyslím, že žádat si o důvěru, kterou dostali před pár měsíci na sjezdu, je nezbytně nutné. Podle mě je nezbytně nutné, aby začali spolupracovat,“ míní předseda ČSSD v Olomouckém kraji Jiří Zemánek.

Právě v sobotu by měli sociální demokraté definitivně stanovit datum sjezdu, na kterém se bude volit vedení strany.

Hamáček se během týdne zúčastnil i jednání platformy uvnitř ČSSD, která navrhla obměnu ministrů ve vládě. To ale Hamáček odmítl: rekonstrukce vlády tři měsíce po jejím jmenování podle něj není na pořadu dne.

O odchodu z vlády mluvil po volbách bývalý statutární místopředseda ČSSD a nynější poslanec Milan Chovanec. Podle něj působí strana jako nesrozumitelná a rozhádaná parta, které jde jen o to, aby se za každou cenu udržela u moci. Hamáček ale Chovancovy návrhy odmítl a připomněl, že vstup do vlády schválili členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Foldyna si v týdnu odchod z vedení ČSSD rozmyslel

Vedle Hamáčka by tlaku na sobotním uzavřeném jednání výboru mohli čelit i další členové nejužšího vedení. Foldyna krátce po volbách oznámil, že rezignuje na post místopředsedy ČSSD. Sociální demokracie v Děčíně totiž propadla, právě tam je Foldyna předsedou okresní organizace. Nakonec si ale svůj krok rozmyslel, i po kritice ze strany prezidenta Zemana.

Sociální demokraté se nedostali do městských zastupitelstev v Praze, Hradci Králové, Ústí nad Labem či ve Zlíně. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do zastupitelstva nepřekročili ani v Karlových Varech, Českých Budějovicích, Liberci a některých okresních městech. Foldyna neúspěšně kandidoval v Děčíně, ČSSD tam získala jediný mandát.