Hamáček požádá vedení ČSSD o důvěru. Bez tohoto kroku není možné pokračovat, řekl

Události: Hamáček požádá o důvěru (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD Jan Hamáček na sobotním jednání ústředního výkonného výboru strany požádá o důvěru na dobu do březnového sjezdu. Na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že bez takového kroku nelze dál pokračovat. Svou žádostí reaguje na výsledek komunálních a senátních voleb, ve kterých sociální demokracie neuspěla.

„Je potřeba předstoupit před členy nejvyššího orgánu sociální demokracie mezi sjezdy, sdělit jim svou vizi na fungování ČSSD pro následující měsíce, minimálně do sjezdu, který nás čeká v březnu, a v souvislosti s tím požádat o důvěru při realizaci této vize,“ řekl Hamáček. Detaily představovat nechtěl. Chce, aby je slyšeli jako první členové širšího vedení.

„Jsem přesvědčen, že bez tohoto kroku prostě není možné pokračovat. A potom, jak dopadly volby, jako předseda strany cítím potřebu takto se na členy sociální demokracie obrátit,“ dodal.

Platforma uvnitř ČSSD navrhla obměnu ministrů

V úterý se Hamáček zúčastnil jednání stranické platformy Zachraňme ČSSD. Skupina sociálních demokratů kolem místopředsedy strany Jiřího Zimoly či bývalého hejtmana Michala Haška vznikla začátkem roku před letošním sjezdem ČSSD. Za vznikem platformy stáli například i bývalý senátor Zdeněk Škromach, poslanec Jaroslav Foldyna nebo hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Podle Hamáčka byla debata místy vyhrocená. Někteří členové platformy vyzývali k obměně vládního zastoupení sociální demokracie, která má v koaličním kabinetu s hnutím ANO pět ministrů. Ministři podle nich nenaplňují potenciál, který straně účast v kabinetu dává. Hamáček takový požadavek odmítl, rekonstrukce vlády tři měsíce po jejím jmenování podle něj není na pořadu dne.

Chovanec vyzval k odchodu do opozice

Proti angažmá ČSSD ve vládě ale po volbách vystoupil i bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. V dopisu dokonce napsal, že pro ČSSD by byla nejlepší opoziční role. Nyní podle něj působí strana jako nesrozumitelná a rozhádaná parta, které jde jen o to, aby se za každou cenu udržela u moci.