Zimolova platforma chce obměnit ministry za ČSSD. Hamáček to odmítl

UDÁLOSTI: Sociální demokracii čeká debata o prohraných volbách a budoucnosti strany (zdroj: ČT24)

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola, který je zároveň představitelem platformy Zachraňme ČSSD, se po jednání této skupiny zmínil o možnosti rekonstrukce vlády. Řekl to v den, kdy se sociální demokracii po čtvrt roce podařilo zkompletovat svoji sestavu ministrů. Předseda strany Jan Hamáček výměny členů vlády za ČSSD odmítl, sám však zřejmě nemá úplně pevnou pozici. Širší vedení bude o víkendu diskutovat o výsledcích říjnových voleb a Hamáček nevyloučil, že  by členové ústředního výkonného výboru mohli hlasovat o důvěře k němu.

Za jediný rok se proměnila ČSSD z nejsilnější vládní strany v partaj živořící na pokraji voličského zájmu – bez zastoupení v pražském, ale třeba i královéhradeckém zastupitelstvu, s jediným nově zvoleným senátorem a s patnáctičlenným poslaneckým klubem.

Pro srovnání: před deseti lety měla sociální demokracie 89 poslanců, v senátních volbách vyhrála ve 23 obvodech a v pražském zastupitelstvu byl její dvanáctičlenný klub druhý nejsilnější.

O výsledku diskutovala platforma Zachraňme ČSSD, kterou vytvořili v éře Bohuslava Sobotky jeho kritici – bývalí předsedové Michal Hašek, Zdeněk Škromach či Jiří Zimola, ale i vysočinský hejtman Jiří Běhounek. Ačkoli je nyní Zimola opět místopředsedou a druhým nejvýše postaveným mužem ČSSD, platforma přišla s požadavkem na řadu změn. Podle Jiřího Zimoly ve skupině rezonuje názor, že by byla namístě rekonstrukce vlády. Nynější ministři za ČSSD totiž podle něj nenaplňují možnosti.

„Nevyužili jsme potenciál, který nám byl dán. Bavíme se i o částečné rekonstrukci vlády za sociální demokracii, musíme přijít s novými tématy a jejich razantním prosazováním,“ řekl Zimola. Kromě toho by chtěl provést přeregistraci členů strany, aby se upřesnil jejich skutečný počet.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček, který na začátek schůze platformy také přišel, však obměnu ministrů odmítá. „Rekonstrukce vlády po třech měsících není na pořadu dne,“ ujistil.

Sám se ostatně teprve nyní může naplno ujmout své funkce, protože dosud pod něj spadalo i ministerstvo zahraničních věcí, které nově převzal Tomáš Petříček. Když Hamáček odcházel ze setkání platformy Zachraňme ČSSD, poznamenal, že debata byla místy vyhrocená, ale nevybočila z běžných diskusí ve straně.

Odražení ode dna a ústřední výkonný výbor

Oficiálně bude výsledky voleb do obecních zastupitelstev a do Senátu hodnotit až ústřední výkonný výbor ČSSD – tedy širší stranické vedení – který se sejde o víkendu v Hradci Králové. Kam až výbor zajde, není jasné. Zřejmé ale je, že optimistické vyjádření předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka po komunálních volbách, „že se ČSSD odrazila ode dna“, velký ohlas nenajde.

Hamáček k takovému závěru došel vzhledem k tomu, že ČSSD – přestože se v několika velkých městech vůbec nedostala do zastupitelstva – získala z politických stran v celorepublikovém součtu čtvrtý nejvyšší počet mandátů (po KDU-ČSL, ODS a STAN) a také na postup pěti kandidátů ČSSD z prvního kola senátních voleb. Z nich se ale nakonec do Senátu nakonec dostal jen jediný.

Výsledky ČSSD v komunálních volbách
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Předseda ČSSD nevyloučil, že by o víkendu mohlo dojít i na hlasování o důvěře k němu. Jednoznačně to ovšem nepotvrdil. „Takovéto věci by měli první slyšet delegáti na ÚVV,“ míní. Konkrétní personální změny by ale výbor probírat neměl – to bude úkol až pro stranický sjezd v březnu příštího roku.

Chovanec chce nové tváře

K výsledkům ČSSD se již před ústředním výkonným výborem nevyjádřila pouze skupina kolem Jiřího Zimoly. Svůj názor zveřejnil i Milan Chovanec – bývalý statutární místopředseda ČSSD, který po rezignaci Bohuslava Sobotky stranu fakticky vedl před loňskými sněmovními volbami a ještě krátce po nich. Nyní poslal spolustraníkům – a následně i zveřejnil – dopis, který je k současnému vedení strany kritický. „Není to úspěch, není to odražení ode dna. Je to pokračující pád,“ zhodnotil letošní volby.

Stranu charakterizoval jako nesrozumitelnou pro voliče. Přičítá to především účasti ve vládě po boku ANO, do které se podle něj ČSSD neměla zapojit, ale nanejvýš ji tolerovat. Zmínil se také o potřebě zásadním způsobem obměnit vedení strany – aby se poroučely okoukané tváře. „Tím myslím nejen sebe, ale i všechny ostatní dlouholeté funkcionáře strany, kteří se s každou novou funkcí tváří, že v minulém vedení vlastně nebyli,“ shrnul Chovanec. Nepřímo tak odkázal i na platformu Zachraňme ČSSD sdružující některé bývalé i nynější místopředsedy strany. 

Na Chovancův text ostře reagoval Jan Hamáček. Bývalému místopředsedovi a stávajícímu šéfovi plzeňské krajské organizace vzkázal, že nevidí důvod, aby ve straně zůstávali lidé, kteří považují za správné mediální špinění spolustraníků. Tvrdí totiž, že sám Chovancův dopis spolustraníkům nedostal, a tak se k němu kritický text dostal až prostřednictvím médií.