Zimola: Na lánské schůzce nás mělo být víc, měli jsme pravdu

Jiří Zimola v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Vedení sociální demokracie udělalo v minulosti řadu chyb, které je potřeba napravit. Třeba i za pomoci Michala Haška a Zdeňka Škromacha, myslí si místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Až se stane předseda strany Jan Hamáček ministrem, hodlá Zimola převzít péči o sociální demokracii. Řekl to v pořadu Interview ČT24.

Už jen dva dny zbývají do chvíle, kdy vedení ČSSD oznámí, zda vstoupí s hnutím ANO do koalice, kterou podpoří i komunisté. Právě s jejich hlasy ale místopředseda sociálních demokratů a někdejší jihočeský hejtman Zimola problém nemá.

„Byl jsem jeden z mála, kdo vzal v kraji komunisty do otevřené koalice. Ať ukážou svoje kvality. Vládu budou pouze podporovat, je to levicová strana a demokraticky zvolená. To ale neznamená, že Česká republika přestane ctít svoje závazky vůči Evropské unii nebo Severoatlantické alianci,“ prohlásil někdejší jihočeský hejtman.

Jasno bude v pátek po zveřejnění výsledků vnitrostranického referenda ČSSD. Podle Zimoly je skvělé, že o tak významném kroku pro stranu rozhodují všichni členové. „Sociální demokracie jako nejstarší česká politická strana ukázala, že je možné zapojit do rozhodování celou členskou základnu. To se tu ještě nestalo. Jsem pyšný, že se to podařilo zorganizovat, a věřím, že nás za to naše děti pochválí,“ pochválil Zimola hlasování, které začalo 21. května.

Podle něj by se podobná referenda měla konat častěji a členové sociální demokracie by měli hlasovat i o tématech strany. Pro takové případy ale bude nutné referendum zpružnit a elektronizovat.

Být manažerem strany

Místopředseda ČSSD se opřel do bývalého šéfa strany a premiéra Bohuslava Sobotky, s nímž měl názorové neshody. „Sobotkova vláda byla v mnoha ohledech úspěšná. Ale nedokázala svoje úspěchy prodat a přišla s neoblíbenými návrhy, jako byl protikuřácký zákon, inkluze ve školách nebo elektronická evidence tržeb,“ kritizoval Zimola.

Podle něj se navíc nedá skloubit post ministra s aktivním vedením strany. „Nechci opakovat chyby Bohuslava Sobotky a Milana Chovance. Bude-li předseda strany Jan Hamáček ministrem vnitra, pak já bych byl raději v Lidovém domě a staral se o resuscitaci strany,“ plánuje.

„Nejsem expert ČSSD, ale mám manažerské zkušenosti, které jsem nasbíral jako hejtman,“ dodal Zimola. Plánuje se proto „vrátit ke kořenům sociální demokracie, abychom lidi přesvědčili, že je dobré sociální demokracii mít a volit“.

Tomu podle něj prospěje, když se do stranického dění více zapojí bývalý jihomoravský hejtman  Michal Hašek a někdejší senátor Zdeněk Škromach. Ti se spolu se Zimolou účastnili takzvaného lánského puče, kdy po minulých parlamentních volbách, v nichž ČSSD zvítězila, jeli za zády předsedy strany Sobotky vyjednávat s prezidentem Milošem Zemanem.

„Od té doby jsem slyšel řadu kolegů litovat, že v Lánech nebyli také. Ukázalo se, že jsme měli pravdu a následky vlády Bohuslava Sobotky byly pro stranu devastující. Začal totiž stranu názorově čistit, a jakmile se začne tohle dít, tak je logické, že jsme skončili na sedmi procentech. A možná bohudíky i za to,“ dodal Zimola.