Lánská schůzka: Aktéři se Sobotky nezbavili a až na Chovance museli odejít

Praha – Krize v Lidovém domě měla pro Michala Haška a Jeronýma Tejce hořký konec. Dva výrazní politici ČSSD, kteří po těsném volebním vítězství sociální demokracie usilovali o konec předsedy Sobotky, museli nakonec sami opustit stranické vedení. Stalo se tak přesně před rokem a svůj podíl na tom měl i fakt, že veřejnosti i kolegům opakovaně lhali o lánské schůzce s prezidentem Zemanem, která pokusu o Sobotkovo odstavení předcházela. A co dělají aktéři schůzky dnes: Čtyři jsou v politickém ústraní, jen Milana Chovance vzal Sobotka na milost, a dokonce by jej rád viděl jako prvního místopředsedu strany. Jak se to vše vlastně před rokem seběhlo? Připomene speciál ČT24 dnes od 17:30.

Když byly v sobotu 26. 10. 2013 sečteny volební výsledky, vznikla pro sociální demokracii rozporuplná situace. ČSSD se sice po sedmi letech v opozici stala vítězem předčasných voleb, získala ale jen 20,45 % hlasů s minimálním náskokem před druhým hnutím ANO. Večer se pak místopředsedové strany Michal Hašek a Zdeněk Škromach, šéf poslanců strany Jeroným Tejc, jihočeský hejtman Jiří Zimola a plzeňský hejtman Milan Chovanec setkali s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Kromě samotných aktérů o schůzce v Lánech nikdo nevěděl.

Události mají rychlý spád

Den po volbách Michal Hašek vyzval Bohuslava Sobotku k rezignaci kvůli nízkému volebnímu výsledku. Tentýž požadavek dvěma třetinami hlasů zopakovalo odpoledne i předsednictvo, které Sobotku odvolalo z vyjednávacího týmu o složení vlády. Sobotka následně obvinil Haška ze snahy rozložit ČSSD v citlivé chvíli. Situaci komentoval z demonstrace, kterou na jeho podporu uspořádali příznivci strany na Hradčanském náměstí v čele s Jiřím Dienstbierem.

Reportáž o povolební turbulenci v ČSSD (zdroj: ČT24)

Partneři k sestavení vlády, Hnutí ANO a třetí KDU-ČSL, 29. října oznámili, že povolební vyjednávání chtějí vést s Bohuslavem Sobotkou, ačkoli není členem stranického týmu. Poslanci ČSSD ale do svého čela zvolili Jeronýma Tejce. Voliči jsou zmateni a situaci zamotávají i protichůdné výroky politiků. Michal Hašek v Interview ČT24 opakovaně odmítá lánskou schůzku jako fámu, i když Milan Chovanec tvrdí, že byl na schůzku pozván prezidentem republiky. Pod tlakem politiků i veřejnosti vydávají 30. října Hašek, Škromach, Tejc a Zimola prohlášení, ve kterém přiznávají, že se schůzky účastnili. ʺKategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD,„ uvádějí na svoji obranu s tím, že se k mlčení o schůzce zavázali prezidentu republiky. Hradní kancléř Vratislav Mynář to ale odmítl. “Iniciativa nebyla na straně prezidenta," uvedl ve vysílání ČT24.

Michal Hašek popírá v IDD lánské jednání (zdroj: ČT24)

Po přiznání aktérů schůzky se jejich stranická křesla začínají kývat, vliv předsedy ČSSD naopak roste. Předseda Senátu Milan Štěch i Bohuslav Sobotka vyzývají všechny aktéry lánského jednání k rezignaci. Množí se nařčení, že tajná schůzka měla připravit stranický puč a zbavit předsedu strany vedoucí funkce. Předsednictvo ČSSD následně rozhoduje, že povolební vyjednávání povede Sobotka. Místopředseda Hašek se pak veřejnosti omlouvá za to, že lhal, a slibuje, že zváží svou rezignaci. Jihočeský hejtman Jiří Zimola odstupuje z předsednictva a na stranu předsedy ČSSD se postupně přiklánějí další a další krajské organizace, které vyzývají aktéry lánské schůzky, aby vyvodili odpovědnost. Rezignaci na funkci v předsednictvu oznamuje i Zdeněk Škromach.

Žádný smír, Tejc i Hašek mluví o štvavé kampani

Zbylí dva účastníci lánského jednání, kteří svoji účast čtyři dny zapírali, oznamují svůj odchod z vedení ČSSD 8. listopadu 2013. Oba ale trvají na tom, že se svým jednáním ničeho špatného nedopustili. Podle Jeronýma Tejce v těchto dnech došlo k umlčení názorové plurality, kterou mají představovat právě Sobotkovi kritici. „Odmítám normalizační slovník a metody likvidace vnitrostranických odpůrců, kterých jsme byli svědky,“ komentoval své odstoupení Tejc. Trvá zároveň na tom, že odpovědnost by měl vyvodit i Sobotka, protože předvolební kampaň stála na jeho osobě.

Ve stejném duchu odstupuje i Michal Hašek: „Téměř dva týdny jsme terčem nevídané mediální kampaně založené na fabulaci o lánském puči. Kampaň bohužel splnila účel a zakryla debakl sociální demokracie v předčasných volbách,“ uvádí Hašek s tím, že křeslo jihomoravského hejtmana si ponechá. „Budeme i nadále loajálními sociálními demokraty, kteří ctí programové zásady a sliby voličům,“ deklaruje za oba. Milan Chovanec, který byl na lánském jednání také přítomen a jako jediný schůzku prozradil, dává Sobotkovi svou funkci k dispozici, ten ho ve vedení ponechává.

Rezignace Michala Haška a Jeronýma Tejce (zdroj: ČT24)

Pozici Bohuslava Sobotky ve straně definitivně stvrzuje Ústřední výkonný výbor ČSSD, který 10. listopadu odsouhlasil pokárání Sobotkových oponentů a zrušil usnesení, které ho vyzývalo k rezignaci, a pověřuje ho jednáním o vládě. Odstoupení posledních aktérů schůzky a rozhodnutí ÚVV znamená konec otevřeného stranického rozkolu. Situace se zklidňuje a návrh na mimořádný stranický sjezd padá ze stolu. Dne 21. listopadu se Bohuslav Sobotka stává hlavním vyjednavačem jednání o nové koalici poté, co obdržel pověření od prezidenta republiky.

Co dělají aktéři lánské schůzky dnes?

Bohuslav Sobotka přežil stranické turbulence a stal se premiérem koaliční vlády. Milan Chovanec jeho důvěru neztratil a v Sobotkově kabinetu získal post ministra vnitra. Premiér ho nyní podporuje i v kandidatuře na post statutárního místopředsedy ČSSD. Statutárním místopředsedou se ovšem může stát i Sobotkův oponent Jeroným Tejc, který o pozici druhého muže strany rovněž projevil zájem. Poslanec Jeroným Tejc je nyní předsedou Ústavně právního výboru. Michal Hašek obhájil post hejtmana Jihomoravského kraje a kvůli souběhu funkcí se vzdal poslaneckého mandátu. Zdeněk Škromach dnes působí jako místopředseda Senátu ČR a stále otevřeněji mluví o své budoucí kandidatuře na prezidenta republiky. Poslední z účastníků lánské schůzky, Jiří Zimola, odešel ze sněmovny, ale nadále působí jako hejtman Jihočeského kraje.