Pohled za zavřené dveře. Jednání s ANO je tvrdé, Babiš není muž dvou tváří, říká Zimola

Zimola v Interview ČT24: Jednání s ANO je tvrdé, jsem za to rád (zdroj: ČT24)

Vyjednávání o případné koalici hnutí ANO a ČSSD, která by v Česku mohla vládnout za podpory KSČM, jsou tvrdá, ale přímá a Andrej Babiš je při jednání takový, jak ho lidé znají z vystoupení před kamerou. V pořadu Interview ČT24 dal nahlédnout do průběhu vyjednávání místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola. Osobně je radši za tvrdý styl, než za medové řeči a následná překvapení v médiích.

„Jednání je tvrdé, ale je také založené na jasné argumentaci. Nechává nám prostor, abychom věci vysvětlovali. Andrej Babiš si vyslechne naše teze, ani neříkám požadavky, ale teze, se kterými za ním přicházíme. A u některých řekne, že o tom není ani připraven jednat, některé si vyslechne a chce znát podrobnosti, jak jsme k tomu došli,“ přiblížil Zimola průběh rokování o možném kabinetu. „Diskuse je to zajímavá a tvrdé je to prostě proto, že se u některých věcí, než aby kličkoval, nebojí říct: Přes to nejede vlak.“ 

Místopředseda ČSSD dal také nahlédnout do kuchyně jednání o případné vládní koalici. „Mohu úplně s klidným svědomím prozradit, že Andrej Babiš není člověkem, který by hrál dvojí hru, na jednání by si s námi tykal a rozhazoval by miliardami, aby nám pak před kamerami cosi vzkazoval. Jak se chová před kamerami, tak se chová i při jednání,“ komentoval také Zimola atmosféru schůzek ANO a ČSSD.

Jsem rád za tvrdá jednání

Za tvrdost vyjednávání je druhý muž sociální demokracie rád, protože je podle něj lepší říci si věci tvrdě při samotném jednání, než aby je partner „oblboval“ a pak pronášel v médiích překvapivá prohlášení. Zimola je přesvědčen, že stejně k setkávání s Babišovým týmem přistupují i delegáti Lidového domu. 

Po čtvrtečním jednání Zimolův stranický šéf Jan Hamáček a místopředseda ANO Richard Brabec označili společnou debatu vyjednávacích týmů za konstruktivní. „Přeložím to do češtiny. Jednání bylo přínosné v tom, že jsme si na řadu věcí vyměnili názory, věděli jsme, přes co příslovečný vlak jede, a přes co nejede – a že se díky tomu můžeme posouvat dál,“ přiblížil Zimola.

Po čtvrtečním jednání má hnutí ANO podle Zimoly týden na to, aby se popasovalo s tím, že pro sociální demokracii je „zásadním problémem“ účast trestně stíhaného Andreje Babiše v případné vládě. „V tomto smyslu není nálada uvnitř strany pro vytvoření koalice příznivá. Lidé často poukazují na to, že sociální demokraté jdou do koalice, v níž má být premiérem osoba trestně stíhaná. My jsme to Andreji Babišovi znovu zopakovali, ale také jsme jasně řekli, že má týden na to, aby nám předložil své řešení. A těch řešení může být několik,“ uvedl někdejší jihočeský hejtman.

Za týden na sjezdu musíme mít co nabídnout spolustraníkům

Týdenní lhůtu Zimola zdůvodnil tím, že v sobotu 7. dubna se koná březnový sjezd ČSSD v Hradci Králové (pokračování únorového volebního jednání), na kterém už by členům chtělo vedení sociální demokracie předložit nějaký konkrétní výstup z jednání s představiteli ANO.

Sám Zimola je přesvědčen, že pokud hnutí ANO bude trvat na Andreji Babišovi v čele vlády, měla by ČSSD po splnění dalších podmínek ze strany volebního vítěze do koalice jít.

„Pro sociální demokracii s jejím hubeným výsledkem bude lepší, když bude součástí takové koalice, otevřeně říkám přímé koalice, nikoliv tolerance menšinové vlády, protože podle mého názoru si tak může lépe odpracovat to, co možná v posledních letech pokazila,“ řekl sám za sebe.

Podotkl ale, že rozhodovat bude nakonec většinové stanovisko členské základny. „Termín pro referendum máme předběžně na začátku května a to je jěště dost času na to, aby v sociální demokracii zněly hlasy pro i proti,“ avizoval místopředseda ČSSD.

Řešením může být některé z klíčových ministerstev a pět křesel ve vládě

Předseda ČSSD Jan Hamáček po čtvrtečním jednání naznačil, že pokud ANO neustoupí od nominace trestně stíhaného premiéra v demisi Andreje Babiše, nebo nepřenechá sociální demokracii ministerstvo vnitra či financí, znamenalo by to konec jednání. ČSSD totiž podle něj není připravena k dalšímu ústupku tohoto typu.

Také sociální demokraté trvají na tom, aby obsadili pět ministerstev, ANO přitom dlouhodobě nabízí čtyři resorty. Vedle ministerstva vnitra či financí zmínil Hamáček také ministerstva sociálních věcí a zdravotnictví, která jsou blízká programu Lidového domu.