Uzavřeno. Kvůli chatě na Lipně policie Zimolu stíhat nebude

Policie uzavřela případ financování stavby lipenské chaty bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) a nikoho stíhat nebude. Oznámil to sám Zimola, podle kterého se tím potvrzuje nejen jeho nevina, ale také politické pozadí celého případu. Spor o lipenskou chatu a financování Jihočeských nemocnic před rokem vedl k jeho rezignaci na hejtmanský post.

Spor o Zimolův rekreační dům ve Slupečné u Lipna nad Vltavou zaměstnával jihočeskou politickou scénu celé loňské jaro. Objekt pro sociálnědemokratického politika budoval tehdejší předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha, tedy fakticky hejtmanův podřízený.

Pošumavský pozemek má celkovou rozlohu bezmála tři tisíce čtverečních metrů a podle médií ho Bláha koupil za výrazně nižší cenu. Sám Bláha uváděl, že pozemek vyšel na milion, s investicí do zřízení věcného břemena, zavedením kanalizace a přeložkou vodovodního řádu se ale jeho cena vyhoupla na víc než dvojnásobek. 

Plochu následně rozdělil na čtyři parcely, jedna připadla Zimolovi, druhá Zimolovu náměstkovi a stranickému kolegovi Jaromíru Slívovi. Rekreační objekty ale pro vedení kraje budoval Bláha. Postup obhajoval tím, že vzhledem k praktičtějšímu řešení stavby ohledně různých povolení zůstal po dohodě se Zimolou a Slívou zatím on jediným majitelem. Do Zimolových rukou měla chata přejít po kolaudaci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bouře v Budějovicích

Zveřejněné okolnosti stavby rozbouřily poměry v jihočeské koalici tvořené vedle sociální demokracie také hnutím ANO a Jihočechy 2012. Pozornost totiž vedle Bláhova stavebnického angažmá budil i příjem, který inkasoval jako šéf krajského nemocničního holdingu – ročně šlo o 7,2 milionu korun. Opoziční občanští demokraté tvrdili, že vedení kraje tímto způsobem mohlo vyvádět peníze z nemocnic a používat je právě na stavbu rekreačních objektů.

Bláha proto nechal na stavbu rekreačních objektů zadat audit, který ukázal, že s manželkou měli v letech 2009 až 2016 příjem téměř 25 milionů, a to bez Bláhových odměn za práci v představenstvu nemocnic.

Stavba chat vyšla na sedmnáct milionů. Pětaosmdesát procent financí placených firmám podílejícím se na stavbě domů podle auditu navíc zadavatel platil společnostem, které nebyly v žádném vztahu k nemocnicím nebo ke kraji.

Dohady kolem krajských nemocnic a lipenských chat nicméně vedly k rozpadu krajské koalice, kterou opustilo hnutí ANO. Novou sociální demokracie vytvořila s lidovci, Jihočechy a hnutím Pro Jižní Čechy. Bláha musel křeslo šéfa krajských nemocnic opustit (vystřídala ho Zuzana Roithová) a negativní politické dopady měl celý případ i pro hejtmana Zimolu.

Vyškrtnut

Třebaže sociální demokracie dokázala udržet vládu nad Jihočeským krajem, sám Zimola na mimořádném krajském zastupitelstvu koncem loňského dubna rezignoval na hejtmanský post a v čele kraje ho vystřídala jeho stranická kolegyně Ivana Stráská.

Před loňskými sněmovními volbami ho předsednictvo ČSSD navíc vyškrtlo z jihočeské stranické kandidátky, třebaže měl kandidovat z posledního, dvaadvacátého místa. Vedení tehdejšího stranického šéfa Bohuslava Sobotky krok vysvětlovalo tím, že by Zimolovy problémy mohly sociální demokraty před volbami poškodit.

Podle exhejtmana šlo ale jen o zástupný argument – a tvrdil, že se Sobotkovo vedení v první řadě zbavuje vnitrostranických kritiků. Zimola totiž centrále dlouhodobě vyčítal, že strana nepřistoupila ke zdanění církevních restitucí, v roce 2013 navíc patřil mezi účastníky tajené schůzky na lánském zámku, po které se část vedení ČSSD pokusila Sobotku odstranit z předsednické funkce.

Před kandidaturou

Aktuální rozhodnutí policie ale jihočeskému sociálnímu demokratovi jeho politický štít čistí. „Už více než týden jsem tušil, že policie případ odloží. Měl jsem tyto informace od krajského úřadu. Dnes jsem si písemné potvrzení s tímto závěrem od policistů přebral a celá věc je tím pro mě uzavřena,“ uvedl Zimola.

„Teď už musí být každému jasné, že o nic nešlo. Byla to politická záležitost, která stála i za tím, že jsem skončil ve funkci hejtmana,“ dodal.

V rámci odpovědi, kterou mi na mou žádost zaslala policie, mám černé na bílém, že policie po prověření všech záležitostí celou kauzu odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal.
Jiří Zimola
Bývalý jihočeský hejtman

Policejní rozhodnutí o uzavření případu navíc přichází v čas, který je pro ambiciózního politika příznivý. V neděli se totiž v Hradci Králové koná volební sjezd sociální demokracie, který má zvolit nové stranické vedení po rezignaci Bohuslava Sobotky. Zimola případné angažmá v nejvyšších stranických funkcích podmiňoval tím, že policie jeho kauzu ukončí – a nyní chce kandidovat na předsednický post.

Podle bývalého ministra a někdejšího místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera je však Zimolova kandidatura bezostyšnost. Bývalý jihočeský hejtman prý nevysvětlil své morální selhání, kdy angažoval svého kamaráda Bláhu jako předsedu Jihočeských nemocnic. „Jak chce někdo s tímto kreditem přesvědčovat občany ČR, že mu záleží na kvalitě jejich životů, že chce být solidární s nimi a ne jen sám se sebou a svými kamarády“ uvedl Dienstbier na svém Facebooku.