Údajné ovlivnění 300milionové zakázky na opravy Kuksu musí policie došetřit. Podle soudu chybí důkazy

Pražský městský soud vrátil policii k došetření kauzu zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. Podle soudu chybí proti čtyřem obviněným dostatek důkazů. Informaci ČT potvrdila mluvčí městského soudu Markéta Puci. Obžaloba je vinila z toho, že výběrové řízení připravili na míru firmě Gema Art Group, která tak získala zakázku za 322 milionů korun.

„Dosud nebyl opatřen spolehlivý podklad pro projednání věci a věc dosud není dostatečně objasněna. Soud považuje za nutné doplnit spisový materiál o další nezbytné důkazy,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Žalobce podle soudu také pochybil, když pominul roli poškozeného a nezařadil ho jako účastníka procesu.

Trestní stíhání se týká bývalého zaměstnance Národního památkového ústavu Dalibora Dubového, který byl místopředsedou hodnotící komise tendru. Dále dvou zaměstnanců vítězné společnosti Gema Art Group a údajného prostředníka Petra Semeniuka.

Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a za poškození finančních zájmů EU hrozí Dubovému, Fučíkovi a Richterové až deset let vězení. Semeniuk může dostat až dvanáctiletý trest, protože čelí obvinění také z padělání směnky.

Firma se měla předem dostat k zadávací dokumentaci i smlouvě o dílo

Zakázka na obnovu barokního areálu vyšla na více než 322 milionů korun, z čehož bylo přes 314 milionů hrazeno z peněz EU. Tendr v roce 2013 vyhrálo sdružení Hochtief.CZ - Gema Art Group, přičemž podle kriminalistů zajistila vítězství v tendru právě obžalovaná čtveřice. Zakázka totiž byla údajně ušita na míru právě Gemě.

Obžaloba tvrdí, že Dubový poskytoval prostřednictvím řady e-mailů interní informace z tvorby zadávacích podmínek Semeniukovi. Ten je měl dále přeposílat lidem z Gemy – konkrétně jejímu statutárnímu řediteli Zdeňku Fučíkovi a člence dozorčí rady Kateřině Richterové.

Firma se takto údajně předem dostala k zadávací dokumentaci, kvalifikační dokumentaci i navržené smlouvě o dílo. Sama prý následně dokumenty ovlivnila tak, aby jí zadání co nejvíce vyhovovalo. Nabyté informace pak měla na úkor ostatních zájemců o zakázku využit k tvorbě soutěžní nabídky, která ve výběrovém řízení zvítězila.

Rekonstrukcí prošel barokní hospital, který začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Areál se pro návštěvníky znovu otevřel na jaře 2015 a opravy se dočkala také zahrada. Loni pak získala obnova barokního areálu ve finském Turku hlavní ocenění Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra.