Zeman zahájil návštěvu Číny účastí na večeři v Šanghaji. V pondělí se setká se Si Ťin-pchingem

Prezident Miloš Zeman zahájil svůj program na třídenní návštěvě Číny. V Šanghaji se zúčastnil zhruba hodinového státního banketu, který pořádal jeho čínský protějšek Si Ťin-pching s manželkou Pcheng Li-jüan. Akce se konala v předvečer zahájení prvního ročníku dovozního veletrhu China International Import Expo (CIIE). Prezident Zeman je v Číně na návštěvě už počtvrté.

Pro Čínu je Expo, které spojuje politický summit s veletrhem, nejvýznamnější událostí roku. Podle organizátorů se ho účastní přes 130 zemí a jejich regionů, 80 z nich včetně Česka se prezentuje národními pavilony. Na veletrh se přihlásilo přes 2800 firem.

Západ je ale skeptický vůči slibům, že Peking odstraní obchodní bariéry, o čemž svědčí účast na nižší úrovni. Do Šanghaje sice přijela řada státníků a podnikatelů, třeba Američané ale událost ignorují a většina evropských států vysílá ministry. Hlav států a vlád by mělo být patnáct. 

Kromě ruského premiéra Dmitrije Medvěděva a švýcarského prezidenta Alaina Berseta by měli dorazit převážně nejvyšší představitelé rozvojových států, které se účastní projektu Pás a cesta (tzv. nová Hedvábná stezka). České zastoupení, které tvoří prezident, čtyři ministři včetně šéfa diplomacie Tomáše Petříčka a šedesát podnikatelů, patří k největším. 

Slavnostní večeře se účastnili pouze vrcholní představitelé národních delegací. Média dříve informovala, že kromě výše zmíněných politků by měli přijet například premiéři Maďarska Viktor Orbán, Vietnamu Nguyen Xuan Phuc či Pákistánu Imran Chán.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář podle ČTK řekl, že u hlavního stolu bylo u večeře zhruba sedmdesát hostů a že Zemanovi patřilo místo přímo proti čínskému prezidentovi. Mezi přítomnými hosty kancléř zmínil ještě například chorvatskou prezidentku Kolindu Grabarovou Kitarovičovou.

Události ČT: Prezident Zeman a šéf diplomacie Petříček v Číně (zdroj: ČT24)

Zeman bude se Sim mluvit o nové Hedvábné stezce

Zeman vyrazil z Prahy v sobotu večer, zpět do České republiky by se měl ze své čtvrté návštěvy Číny vrátit v úterý. Hlavní bod programu ho čeká v pondělí, kdy se několikrát uvidí s prezidentem Si Ťin-pchingem. Kromě večerního jednání delegací Česka a Číny přivítá hlavu čínského státu i v české expozici na šanghajském veletrhu.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že klíčovým tématem jednání českého a čínského prezidenta je nová Hedvábná stezka. „Cílem je, aby její jedna větev ústila v České republice. Toto téma bude pan prezident při jednání v ČLR rozvíjet,“ uvedl Ovčáček.