Primátorem Teplic bude po Kuberovi jeho spolustraník z ODS Hanza

Primátorem Teplic dnes zastupitelé zvolili Hynka Hanzu z ODS. Vystřídal svého stranického kolegu senátora Jaroslava Kuberu, jenž stál v čele lázeňského města od roku 1994. Koalici v Teplicích vytvořila vítězná ODS s ANO.

Na plakátech jsem v tandemu s náměstkem Hynkem Hanzou. Toho jsem si vychoval, je to stejná držgrešle jako já.
Jaroslav Kubera

Hanza získal při volbě 14 koaličních hlasů. Protikandidátem mu byl Jakub Mráček z Volby PRO! Teplice, který obdržel deset hlasů. Vydáno bylo 26 lístků, dva byly odevzdány prázdné.

Hanza po svém zvolení děkoval zastupitelům, dojetí se neubránil při poděkování manželce, slova díků za množství odvedené práce pro město pak mířila k jeho předchůdci Jaroslavu Kuberovi, který si vysloužil potlesk.

Hanza byl v uplynulém volebním období náměstkem primátora, v současnosti je také krajským zastupitelem. Koalice ANO a ODS má v 27členném zastupitelstvu čtrnáct mandátů.

Narozený 14. října 1977 v Teplicích. Vystudoval bakalářský obor na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci. Je ženatý, má syna.

Dosud první náměstek primátora Teplic (2014 až 2018), zastupitel Teplic (od 2010), zastupitel Ústeckého kraje (od 2016).

Při škole a po ní prošel řadou zaměstnání, pracoval mimo jiné jako kurýr, pobýval i v zahraničí a nakonec se začal věnovat činnosti realitního makléře, před příchodem na magistrát působil jako ředitel realitní kanceláře. 

Členem ODS je od roku 1997, jeho otec patřil k zakladatelům strany v Teplicích; nyní je prvním místopředsedou ústeckého krajského sdružení ODS; v komunálních volbách kandidoval už v letech 1998 a 2002, uspěl až na podzim 2010, kdy se rovnou stal i náměstkem primátora, o čtyři roky později byl zvolen prvním náměstkem, na starosti dosud měl dopravu a životní prostředí, územní plánování, stavební řád a městskou policii.

Hanza se stal teprve třetím polistopadovým starostou, respektive primátorem Teplic. Prvním byl v letech 1990 až 1994 Karel Feix z Občanské demokratické aliance, kterého v roce 1994 vystřídal Jaroslav Kubera. Ten postavení v čele města potvrdil i v letech 1998, 2002, 2006, 2010 a naposledy 2014.

ODS volby v Teplicích vyhrála, druhá skončila Volba PRO! Teplice a třetí ANO. Do zastupitelstva se ještě dostalo SPD, KSČM a Pro Zdraví a Sport Teplice. Propadla ČSSD, která vládla s ODS a TOP 09 na magistrátu poslední čtyři roky. 

V předchozích 24 letech stál v čele města Jaroslav Kubera. Teplice řídil od roku 1994, kdy byl poprvé zvolen starostou, a od roku 2002 byl primátorem.

Letos Kubera znovu obhájil senátorské křeslo. Vzhledem k úspěchu ODS v senátních volbách se o Kuberovi mluví jako o možném předsedovi Senátu.