Svoboda nám protéká mezi prsty, je potřeba ji bránit, domnívá se senátor Kubera

UK: Důležité je dívat se do budoucnosti, domnívá se Kubera (zdroj: ČT24)

I když je minulost velmi důležitá, měli bychom se dívat hlavně do budoucnosti, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda Senátu Jaroslav Kubera. Rozdělení Československa přitom zpětně hodnotí jako nevyhnutelné. Oproti tomu předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) se s rozpadem federace dodnes nesmířil. Přesto si ale myslí, že nakonec přinesl stav, kdy se oba národy mají rády a velmi dobře spolupracují. A to i na mezinárodním poli.

Těsně před stoletým výročím vzniku Československa byli hosty pořadu Události, komentáře senátoři Jaroslav Kubera (ODS), Milan Štěch (ČSSD) a slovenský sociolog a diplomat Martin Bútora. Zabývali se mimo jiné otázkou státnosti a rozpadem Československa. 

Kubera v té souvislosti uvedl, že i když jsou státnost i minulost velmi důležité, lidé by se podle něj měli zajímat hlavně o budoucnost. „V jakém systému budeme žít v budoucnosti a tam, bohužel, nejsem velký optimista, protože svoboda nám protéká mezi prsty každým dnem více a více, a je potřeba pro to něco udělat a tu svobodu bránit,“ poukázal Kubera.

Štěch: Bez Československa by nebylo Česko

Všichni tři hosté přitom pohlížejí na společné soužití Čechů a Slováků pozitivně. „Bez Československa by nebylo Česko,“ míní Milan Štěch. „I když jsem se dodnes nesmířil s rozpadem federace a zejména se způsobem, jak se to provedlo, tak si myslím, že nakonec rozdělení přineslo stav, kdy se máme s bratry Slováky rádi, fungujeme velmi dobře a spolupracujeme i na mezinárodním poli,“ dodal.

Kubera považuje rozdělení Československa za nezbytné. „Nic jiného nám nezbývalo a je potěšitelné, že naše vztahy se nejen nenarušily, ale jsou vlastně vůbec nejlepší mezi dvěma spřátelenými národy, které máme,“ uvedl. 

Bútora: Díky společné republice se český potenciál mohl naplno projevit a Slovensko probudit

Martin Bútora podotkl, že na Slovensku poměrně jednoznačně převažuje pozitivní hodnocení jak vzniku Československa, tak i samotné první Československé republiky.

„Každému je jasné, že pro Slovensko to znamenalo opravdu nebývalý rozvoj. Vznikla slovenská střední třída, vznikly podmínky pro to, aby se vzdělanostně, kulturně i politicky Slovensko postavilo tak, aby dokázalo spoluutvářet československou republiku,“ dodal Bútora s tím, že díky společné republice se český potenciál mohl naplno projevit a Slovensko probudit.