Vláda požaduje sankce pro Ukrajince zodpovědné za násilnosti

Praha - Česká vláda chce uvalit sankce na představitele ukrajinské vlády, kteří jsou zodpovědní za eskalující násilí v zemi. Má jim být zamezen vstup na území EU. Po jednání Sobotkova kabinetu to prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle něhož hlavní zodpovědnost nese ukrajinská administrativa. Prezident Miloš Zeman násilí odsoudil a pohrozil, že pokud nedojde do dubna ke smíru na Ukrajině, zruší pozvánku prezidenta Viktora Janukovyče do Prahy. Pouliční boje na Ukrajině si za poslední dva dny vyžádaly 25 mrtvých.

„V této chvíli není možné akceptovat, aby do členských států EU mohli přijet a navštívit nás lidé, kteří nesou zodpovědnost za aktuální násilí na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek s tím, že Česko bude tuto pozici prosazovat i na zítřejším mimořádném summitu EU. Podle premiéra Sobotky mají chystané sankce platit i pro prezidenta Janukovyče. Právě on nese podle Zaorálka i Sobotky hlavní díl odpovědnosti za kritický vývoj v zemi.

„Kromě toho, co děláme celou dobu, tedy že odsuzujeme násilí, musíme učinit konkrétní kroky. Je třeba vytvořit seznam lidí, kterým není možné poskytnout víza a přístup do členských států EU. Řada těchto lidí má finanční prostředky v evropských bankách. Pokud nejsou z legálních zdrojů, můžeme činit další kroky,“ zdůraznil Zaorálek, který je každopádně proti plošným sankcím dopadajícím i na obyčejné Ukrajince. Cílem sankcí má být podle Sobotky okamžité zastavení násilí, stažení silových složek, které jsou ve střetu s demonstranty, a návrat k politickému řešení.

Setkání Miloše Zemana s ukrajinským prezidentem Viktorem Zemanem v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Na dnešní odpoledne si Zaorálek pozval velvyslance Ukrajiny v Praze Boryse Zajčuka. Sdělil mu, že metody používané proti demonstrantům v Kyjevě a dalších městech jsou naprosto nepřijatelné. Všechny demonstranty není podle Zaorálka možné označovat za radikály a vyhlášení „antiteroristické“ operace, které je faktickým zavedením výjimečného stavu, jen eskaluje napětí. Pokus o nasazení armády je snahou postavit ji proti ukrajinskému obyvatelstvu, za nějž ponese prezident Viktor Janukovyč odpovědnost, doplnil ministr zahraničí.

Zajčuk byl dnes i na Pražském hradě, kde si vyslechl stanovisko prezidentské kanceláře. „Bylo diplomatické a zároveň velmi jednoznačné. Pan prezident Zeman žádá prezidenta Janukovyče, aby uplatnil své rozhodovací pravomoci, vydal příslušné rozkazy a došlo k okamžitému ukončení násilí na Ukrajině,“ uvedl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

Zeman Janukovyče nepozve, pokud se do dubna situace neuklidní

Český prezident Miloš Zeman dnes pohrozil, že zruší pozvání svého protějšku Viktora Janukovyče, pokud se situace v zemi do dubna nezklidní. „Budu samozřejmě pozorně sledovat vývoj situace na Ukrajině a nemohu vyloučit, že bude-li tato situace dále eskalovat a nedojde-li do dubna ke smírnému řešení, pak těžko lze pozvat na návštěvu člověka, kde na ulicích jeho hlavního města umírají lidé,“ řekl Zeman na brífinku v Milevsku při své návštěvě Jihočeského kraje. Ukrajinský prezident by se měl na jaře v Praze zúčastnit summitu Východního partnerství Evropské unie.

Proti cestě Janukovyče do Prahy se dnes ale postavil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Ukrajina má teď hlavní úkol: zastavit násilí a řešit spor politickou dohodou. Nedovedu si představit, že by za současné situace prezident Janukovyč přijel na návštěvu do Česka,“ uvedl.

Stejně vidí situaci také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Měli bychom nahlas říkat, že se na Ukrajině dějí zločiny a ty zločiny se buď okamžitě přestanou dělat, nebo my všichni uděláme všechno proto, aby byli zločinci potrestáni,“ zdůraznil v Interview Daniely Drtinové. Do řešení konfliktu na Ukrajině by se podle něj měla urychleně vložit Rada Evropy.

Zeman dnes rovněž zopakoval svůj předchozí návrh na konání předčasných parlamentních a prezidentských voleb na Ukrajině. „Na tomto názoru trvám a kvůli vysokému počtu mrtvých je tento můj názor dokonce umocněn,“ poznamenal.

Chovanec chce bránit přílivu Ukrajinců

Před zasedáním kabinetu se k situaci ve východoevropské zemi vyjádřovali i ostatní členové vlády. „Na Ukrajině začala občanská válka. Režim se pravděpodobně v současné době snaží nasazením armády převzít kontrolu,“ konstatoval Milan Chovanec. V kabinetu bude hájit postoj svého ministerstva, které je pro zachování vízové povinnosti pro Ukrajince. Pokud by se bezpečnostní situace na Ukrajině ještě zhoršila, je připraven svůj názor přehodnotit.

Podle Zaorálka zatím Česko zvýšený zájem migrantů z východu neregistruje. „Nepozorujeme žádný rostoucí příliv lidí z Ukrajiny,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Zaorálek. S ministerstvem vnitra pak Černínský palác spolupracuje při monitorování pohybu migrantů z Ukrajiny. Pokud by došlo k jejich silnému přílivu, jsou obě ministerstva připravena reagovat.

Včerejší vyjádření ministerstva zahraničí:

„Vyzýváme ukrajinskou vládu a prezidenta, aby okamžitě zastavili násilné akce policie a kriminálních band, které pod její ochranou útočí proti demonstrantům a novinářům. Většina demonstrantů nepoužívá násilí a proti akcím provokatérů má být policie vycvičena.“

Europoslanci: Sankce nic neřeší

Kroky vlády hodlá podpořit i opoziční ODS. „Násilné střety a rostoucí počet mrtvých jsou tragédií, která destabilizuje celou zemi i okolní region. V této kritické situaci je zapotřebí, aby česká zahraniční politika působila jednotně,“ prohlásil místopředseda občanských demokratů Jan Zahradil.

Někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se nechal slyšet, že ho eskalace násilí na Ukrajině děsí. Čelní představitelé Evropské unie i ČR by se podle něj měli snažit co nejvíc přispět k utlumení násilí a zprostředkování přijatelného kompromisu. Miroslav Kalousek chce nechat prošetřit, zda se prezident Janukovyč nedopustil zločinů proti lidskosti.

Někteří čeští europoslanci jsou k možnosti uvalit na Ukrajinu sankce skeptičtí. „Sankce vždycky plošně postihnou populaci, postihnou zemi, nikoliv politické elity. To by si měli ti, kteří to navrhují, uvědomit,“ sdělil ČT komunista Miloslav Ransdorf. „Myslím, že v této době sankce nic neřeší. Pokud se ukáže 'ano, konkrétní lidé přikázali násilí', samozřejmě, ale sankce nic neřeší,“ tvrdí europoslanec za ČSSD Libor Rouček.

Protivládní protesty na Ukrajině se po téměř třech měsících dostaly do dosud nejvážnější fáze. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví dnes potvrdilo, že si včerejší a dnešní střety mezi opozicí a policií vyžádaly 25 mrtvých a téměř 250 zraněných. Je mezi nimi 79 policistů a také pět novinářů.

Vydáno pod