Mladou Boleslav povede čtyřčlenná koalice. Primátorské křeslo si udržel Nwelati z ODS

Mladou Boleslav bude řídit koalice ODS, STAN, ANO s volbou pro Mladou Boleslav a ČSSD. Strany spolu v neděli večer podepsaly koaliční smlouvu. Primátorem zůstane Raduan Nwelati z ODS. V opozici bude KSČM a koalice KDU-ČSL se Zelenými, řekl lídr kandidátky hnutí STAN Daniel Marek. Koalice bude mít v třiatřicetičlenném zastupitelstvu 29 míst.

Komunální volby v Mladé Boleslavi vyhrála ODS, získala 11 mandátů v zastupitelstvu, které má 33 členů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty. Třetí hnutí STAN bude mít pět zastupitelů. Čtvrtá ČSSD má tři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě KSČM. Šestá je Koalice KDU-ČSL, Zelení se dvěma mandáty.

V městské radě zasednou čtyři zástupci ODS, tři zástupci STAN, tři zástupci hnutí ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a jeden zástupce ČSSD. Náměstky primátora budou Daniel Marek za STAN, Jiří Bouška za ANO a Robin Povšík za ČSSD.

Priority: bezpečnost, bydlení a doprava

Podle Marka se koalice shodla, že v příštích čtyřech letech je pro Mladou Boleslav prioritní bezpečnost, výstavba nových bytů a řešení dopravní situace. Podle něj nyní vznikne speciální tým, který priority nové koalice zpracuje písemně, dokument následně bude představený na ustavujícím zasedání zastupitelstva.

„Jsem rád, že jsme byli schopní se velmi rychle domluvit. Jsem rád, že voliči potvrdili, že koalice, která fungovala poslední čtyři roky, získala mandát společně,“ řekl Nwelati, který je primátorem Mladé Boleslavi již dvanáctým rokem.

ČSSD byla podle Nwelatiho do koalice přizvána díky své dobré práci v opozici. „Myslím si, že to umožní velmi dobře pracovat ve prospěch tohoto města,“ řekl Nwelati.

Do roku 2016 vládla v Mladé Boleslavi koalice ODS, TOP 09, Volby pro Mladou Boleslav a ANO. Po krajských volbách ale oba radní za TOP 09 vystoupili ze strany a ve vedení radnice pokračovali jako nezávislí, v letošních volbách kandidovali za STAN. Nwelati již dříve řekl, že od roku 2016 bral neformálně Starosty jako součást koalice.