Chovanec: Rozhodnu o policejním prezidentovi, Červíček to být nemusí

Praha - Ministr vnitra v demisi Martin Pecina potvrdil, že už nerozhodne o rozkladu proti rozhodnutí sesadit Martina Červíčka z funkce policejního prezidenta. Podle kandidáta na ministra vnitra Milana Chovance Martin Červíček rozklad ještě nepodal a není jisté, zda rozklad vůbec podán bude, přestože to Chovanec předpokládá. To, že nového policejního prezidenta nejmenuje současný ministr v demisi Martin Pecina, ale jeho nástupce, je podle Chovance jasné, vzhledem k tomu, že nová vláda bude jmenována během týdne.

„To, že uvedu v každém případě pana Červíčka do funkce, je spekulace, kterou musím vyvrátit,“ uvedl Chovanec, který by chtěl situaci řešit novým výběrovým řízením na šéfa policie. Stávající policejní prezident Petr Lessy, kterého zpět do funkce dosadil právě Pecina, už přitom avizoval, že se funkce vzdá.

Jmenování Martina Červíčka do čela policie zrušil Pecina počátkem ledna, vyřešil tak zhruba měsíc trvající dvojvládí v čele policie. Jediným policejním prezidentem je nyní tedy Petr Lessy, Červíček se stal náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování, vrátil se tedy na pozici, na níž působil před svým jmenováním policejním prezidentem.

Lessy hned po svém návratu do funkce policejního prezidenta řekl, že novému ministrovi vnitra nabídne po ustavení vlády rezignaci. „Jsem připraven v okamžiku jmenování nové vlády a nového ministra vnitra dát ministrovi rezignaci na svou funkci, pokud bude chtít,“ prohlásil. Dodal, že do té doby nebude dělat žádné radikální personální změny.

Martin Pecina a Petr Lessy
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Pecina se ztotožnil s rozhodnutím poradní komise, která ministrovi doporučila zrušit jmenování Martina Červíčka, protože byl podle ní jmenován neoprávněně. Podle komise neměl Červíčka po obvinění Lessyho v srpnu 2012 odvolat z pozice náměstka policejního prezidenta tehdejší ministr vnitra Jan Kubice, ale další z Lessyho náměstků Pavel Osvald (čtěte více).

Petr Lessy opustil policejní prezidium loni v srpnu, kdy mu tehdejší ministr vnitra Kubice zrušil služební poměr. Byl podezřelý ze zneužití pravomoci a pomluvy svých kolegů. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Na Lessyho místo ve vedení policie nastoupil Martin Červíček.

Martin Červíček
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Pražský městský soud v polovině října zastavil Lessyho stíhání s tím, že bylo nedůvodné, a Lessy hned po rozhodnutí soudu avizoval, že se chce na svoje původní místo vrátit. „Právní skutečnosti jsou na stole,“ prohlásil na konci prosince ve vysílání ČT24 (čtěte víc).

Dvojvládí v čele policie vzniklo začátkem prosince, když Pecina vrátil do služebního poměru navzdory doporučení své poradní komise Petra Lessyho. Protože se Červíček odmítl funkce dobrovolně vzdát, Pecina zahájil správní řízení přezkoumávající zákonnost jeho jmenování. Červíček však naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství.

Viktora: Pecina ustoupil ze své aktivistické role

„Dvojvládí fakticky nepokračuje, máme jen jednoho policejního prezidenta, ale zůstal ten zmatek,“ řekl redaktor MF Dnes Antonín Viktora s tím, že zmatek v tom, kdo nakonec bude policejním prezidentem, nepominul. Dnešní rozhodnutí ministra označil za ústupek od jeho aktivistické role v čele resortu. Rozhodnutí by podle něho mohlo přispět ke zklidnění situace, za nejpravděpodobnější variantu považuje návrat Martina Červíčka do čela policie.

Viktora: Pecina ustoupil ze své aktivistické role (zdroj: ČT24)