Nákup záříjových jízdenek v srpnu je u Českých drah bez slevy. Vrátíme peníze, slibují

Události: Od září budou pro děti, studenty a seniory levnější vlaky a autobusy (zdroj: ČT24)

Od prvního září začne v české hromadné dopravě platit státní pětasedmdesátiprocentní sleva pro nejmladší cestující a seniory. Pokud si ale kupují jízdenku na září ještě v srpnu, státní slevu u Českých drah nedostanou. Dopravce slibuje, že po spuštění tarifu ji bude možné vrátit a koupit si novou zlevněnou.

„Slevy jsou vyhlášené od prvního září, takže my je budeme prodávat také od prvního září,“ uvedl mluvčí drah Jiří Joklík. Za čtvrtinovou cenu se budou přepravovat děti, studenti, lidé nad 65 let a lidé s průkazem ZTP/P.

Podle dopravců by se zavedení nových slev nemělo nijak výrazně na vytížení spojů podepsat. Na více cestujících se připravují spíše ve spojení se začátkem školního roku.

Na rozdíl od současných studentských slev budou ty nové platit celoročně a na všechny jízdy, i pokud žáci nepojedou do školy. Méně peněz budou dotyčné věkové skupiny platit ve všech hromadných prostředcích, které jezdí mezi městy či obcemi. Státní slevy se nevztahují na MHD.

Přidá se i pražská MHD nebo hromadná doprava ve městech Ústeckého kraje

Jízdné ale přece jen zlevní třeba hlavní město Praha, které od října sníží jízdné v MHD také pro studenty a seniory. Nově budou platit 1280 korun ročně.

Magistrát na slevě přijde ročně asi o 208,5 milionu Kč. Nyní platí studenti do 26 let 2400 korun za desetiměsíční kupon a senioři od 60 do 65 let 1100 za pětiměsíční.

Za cestování MHD ve městech integrovaných do krajského systému a na turistických železničních i lodních linkách zaplatí od září vybrané skupiny obyvatel méně také v Ústeckém kraji. Vzniklou ztrátu na tržbách dopravců MHD prostřednictvím měst uhradí kraj.

Vydáno pod