Dopravci zahajují předprodej levnějšího jízdného pro studenty i seniory

Události ČT: Dopravci zahajují předprodej levnějšího jízdného (zdroj: ČT24)

Od prvního září začne v Česku platit státní – pětasedmdesátiprocentní sleva – pro nejmladší a také nejstarší cestující. Původně ji měli cestující využívat už od června – kraje ale požádaly, aby vláda datum posunula. Teď už se levnější lístky dají koupit v předprodeji u většiny domácích dopravců.

Jízdenky s novou slevou většina soukromých dopravců začala nabízet už v srpnu. „Předpokládáme, že řada dětí, jak se bude vracet z prázdnin zpět do škol, tak už dnes si chtějí zakoupit jízdenky v předprodeji,“ uvedl mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

České dráhy se na spuštění prodeje chystají se zavedením platnosti tarifu od začátku září. „Máme připravené všechny prodejní kanály i zaměstnance, aby věděli, jak se budou prodávat tyto slevy,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

  • železnice: 3,02 miliardy
  • autobusy: 2,81 miliardy
  • dosud: 0,24 miliardy

Žádný z velkých dopravců přitom nevyužil možnost vyjmout některý ze svých spojů – například z důvodů přílišného vytížení. Slevy tak budou platit všude. Tedy i na trasách, kde cestující platí méně už teď, protože jim slevu dal sám dopravce.

Třeba cestující z Plzně do Prahy dojedou jedním z vlakových spojů za hodinu a půl. Běžně by zaplatili 165 korun, spoj ale České dráhy zařadily do akčních slev, a jedna cesta je tak vyjde na 105 korun.

Sleva pro mladé a seniory se ale počítá jako 75 procent ze základního tarifu – s jejím využitím tady teď budou jezdit za 42 korun. Pro dopravce je ale nová sleva výhodnější – zbytek mu totiž doplatí stát.

  • výše slevy: 75 %
  • pro koho:
  • děti od 6 do 18 let
  • studenti do 26 let
  • senioři od 65 let
  • držitelé průkazu ZTP (pro ně se nic nemění)
  • podmínky pro přiznání slevy: prokázání věku průkazem totožnosti, u studentů potvrzení o studiu

„Je to položka v rozpočtu, kterou máme dohodnutou pro rozpočet příštího roku, ale i tohoto roku a počítáme s cenou ročně zhruba šest miliard,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok (nestraník za ANO). Podle něj přislíbila ministryně financí dodat peníze ze státního rozpočtu.

Nové slevy budou od září platit také ve vlacích, které směřují do zahraničí. V takovém případě ale jen do poslední stanice v Česku, ve které by cestující mohl ještě vystoupit. Naopak u spojů jedoucích ze zahraničí platí sleva z první pravidelné stanice v Česku.

  • Skupin cestujících, kteří mají na slevu nárok, je několik. Tou první jsou děti a mládež do 18 let. Od patnácti budou muset věk prokázat identifikačním průkazem s fotografií. Platný doklad budou předkládat taky studenti do šestadvaceti let. Dále na slevu mají nárok lidé, kterým je přes 65 let, a tak jako doposud zůstává sleva i držitelům průkazu ZTP.
  • Za nižší jízdné jezdí tito pasažéři od 1. září. V případě studentů nezáleží na tom, jestli je nebo není školní rok, a podstatné není ani to, zda cestují mezi bydlištěm a školou nebo po jiných trasách.
  • Ve vlacích ale nebude možné slevu uplatnit v první třídě – pouze ve druhé. A soukromé společnosti – například RegioJet nebo Leo Express – s ní počítají jen pro vybrané tarify. Jinak bude platit u všech dopravců a na všech pravidelných linkách – kromě spojů MHD, které nepřekročí hranice města.