Odložit zvyšování platů ve školství je výsměch, zní z ODS. Valachová slibuje říjnový termín

Události, komentáře: Robert Plaga (ANO), Kateřina Valachová (ČSSD) a Martin Baxa (ODS) věří, že vláda platy ve školství zvýší (zdroj: ČT24)

Platy ve školství se mají podle slibu, který dal premiér Andrej Babiš (ANO) odborům, zvyšovat od 1. ledna 2019.  Učitelé si zřejmě polepší o 15 procent, ostatní zaměstnanci ve školství o 10 procent. Zástupci ředitelů gymnázií a středních odborných škol ale chtějí peníze dřív. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (ANO) to není technicky možné a také bývalá ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) vyzvala k trpělivosti. Naopak člen výboru pro vědu a vzdělávání Martin Baxa (ODS) to považuje za výsměch. Řekli to v pořadu Události, komentáře.

Ačkoliv si lidé ve školství nepolepší už od září, jak původně vláda slibovala, podle bývalé ministryně školství Valachové nic nebrání tomu, aby platy vzrostly o měsíc později. „Já se hned v úterý obrátím na ministryni práce Janu Maláčovou, aby co nejdříve předložila návrh na zvýšení platů. Není žádný důvod otálet, premiér to potvrdil, vláda to může projednat a dosáhnout zvýšení už od 1. října,“ plánuje Valachová. 

Zvyšování platů ve školství je podle ní i současného šéfa resortu Plagy prioritou stran ANO i ČSSD, které spolu vládnou už druhé volební období. „Rozpočet roku 2019 bude třetí v řadě, kdy masivně přidáváme na platy pedagogů i nepedagogů. Dokážeme smazat ten velký dluh, který máme vůči vzdělávání,“ věří ministr Plaga.

Podle člena výboru pro vědu a vzdělávání Baxy je ale chybou, že vláda původní slib, podle kterého měly růst platy už od září, nedodržela. „Odklad otřásl důvěrou učitelů i ředitelů škol v ochotu a schopnost vlády se se současným stavem vypořádat. Cesta, jak poslat učitelům a dalším čtyři miliardy korun, by se našla. V dubnu premiér hlásil, že našel v rezervách všech ministerstev miliardové úspory, ale teď tvrdí, že čtyři miliardy korun nemá. Podle mě je to výsměch učitelům,“ prohlásil Baxa.

Bývalá ministryně školství Valachová s takovým obviněním nesouhlasí, podle ní vláda platy zvednout nestihla, protože první dva měsíce od získání důvěry se kabinet nejprve zaměřil na zvyšování důchodů. „Hned v září budeme řešit platy ve školství,“ plánuje Valachová.

Zástupci škol chtějí zvýšit platy už od září (zdroj: ČT24)

Manuální dovednosti žáky nezachrání, shodli se Plaga s Baxou

Baxa rovněž připomněl další problémy českého školství: tuzemští učitelé berou v porovnání s ostatními vysokoškoláky příliš málo, pedagogové stárnou a mladí učitelé odchází z oboru.

Že české školství potřebuje další reformy, je přesvědčen i ministr Plaga. „Já půl roku na jednáních tvrdím, že vyměním okamžitý nárůst platů za systémové kroky ve školství,“ prohlásil ministr.

Místo zdůrazňování manuální zručnosti by se podle něj měly školní osnovy přizpůsobovat tomu, „kam se ubírá svět“. „Světová ekonomika a svět na nás bude klást výzvy spíše v oblasti robotizace a vzdělávání 4.0,“ řekl Plaga s tím, že v horizontu tří až čtyř let by se měly osnovy tímto směrem měnit. „Musím ale říct, že se stále ještě potýkáme se zaváděním internetu do škol,“ dodal.

Také podle Baxy by se měly osnovy v příštích letech změnit. „Hovoří se o mediálním vzdělávání, kvalitním přístupu k informatice. Někde jsou výzvou stále ještě i jazykové dovednosti. Potřebujeme, aby žáci a studenti obstáli ve světě, který se rychle mění. A potřebujeme dobře placené školství. Peníze, stabilita, žádné další experimenty jako státní maturita a vnesení nových prvků,“ shrnul svoje očekávání Baxa.