Řidiči pozor: čerpací stanice budou od října používat nové symboly

Stojany i tankovací pistole na všech čerpacích stanicích v Česku budou od 12. října označeny novými symboly. Důvodem je jednotné značení motorových paliv, které začne platit v celé EU. Zatímco benzinová paliva najdou řidiči pod symbolem kruhu, tak nafta bude ve čtverci.

Paliva budou od poloviny října rozdělena do tří skupin: Benzinová ponesou označení v kruhu, naftová paliva ve čtverci a plynná v kosočtverci. Písmena v uvedených symbolech budou značit typ biosložky, číslo podíl biosložky.

Nejčastěji využívaná paliva v Česku Natural 95 a Natural 98 budou budou vedle starých názvů nově označována jako „E5“, klasický diesel motoristé najdou pod značkou „B7“. Označení plynných paliv se bude shodovat se současnými zkratkami.

Nové značení pohonných hmot
Zdroj: ČT24

„Nejedná se o velké změny, dosavadní označování si čerpací stanice mohou ponechat, musí však dodržet i ta nová,“ řekl výkonný ředitel AutoSAP Zdeněk Petzl. Příslušné značky ponesou na krytu od nádrže také nově vyrobená auta. Starších vozidel se označování týkat nebude. 

Změny mají odstranit případy, kdy mají pohonné hmoty v různých zemích EU různá označení, což může být pro spotřebitele matoucí. Podle předsedy SČS – Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivana Indráčka je v Česku zhruba sto případů ročně, kdy motoristé příslušné palivo zamění za jiné. 

Podle petrolejářů budou tuzemské čerpací stanice připraveny do konce září. Splnění povinnosti bude následně kontrolovat Česká obchodní inspekce.