Žena má mít svobodu v tom, co si vezme na sebe, říká Kobza (SPD). Zahalování chce zakázat

Senátor Láska: Rozumný preventivní zákaz zahalování lze podpořit (zdroj: ČT24)

V Dánsku začal platit zákon zakazující zahalování na veřejnosti. Některé tamní muslimky, které nosí nikáb, to považují za omezení osobní svobody. Podobnou legislativu pro Českou republiku připravuje také sněmovní Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD). Její poslanec Jiří Kobza by chtěl, aby se zákon neomezoval pouze na vyznavače islámu, ale aby jasně říkal, že zahalování tváře je nepřípustné při jakékoliv příležitosti. Uvedl to v pořadu Události, komentáře, kde s ním diskutoval senátor Václav Láska (SEN 21).

Senátor Václav Láska (SEN 21) nepovažuje zákon, který byl v Dánsku přijat, za alibismus. Připomněl, že podobnou legislativu již uvedli do praxe v jiných zemích a Evropský soud pro lidská práva konstatoval, že opodstatněně.

Poslanec Kobza (SPD) zdůraznil, že zahalené tváře často nosí lidé na demonstracích, kde je větší riziko páchání násilí. Kromě bezpečnosti lze podle Lásky argumentovat i tak, že zahalování tváře nepatří do kultury zemí, v nichž je zakazují. Zahalující se lidé podle něj také mohou mít problémy s integrací.

Kobza ocenil, že dánská legislativa zmiňuje nejen zahalování, ale i nucení k němu. „Ne všechny muslimky, které žijí v Evropě a chodí zahalené, to dělají dobrovolně. Dělají to pod tlakem rodiny, manželů. Myslím, že svoboda ženy by měla být především v tom, co si vezme na sebe,“ soudí poslanec SPD, která připravuje zákaz zahalování i v České republice.

Láska: Rozumný preventivní zákon lze podpořit

Václav Láska se nedomnívá, že by podobný zákaz nutně musela přijmout i Česká republika, protože zde na rozdíl od jiných evropských zemí nežije početná komunita lidí, kteří by se zahalovali. Opatření by podle jeho názoru dopadlo především na turisty, což by mohlo poškodit některé podnikatele především v lázeňství.

Kdyby se však zákon zapovídající zahalování v rozumné podobě přijímal, bylo by to podle Lásky v souladu s českou ústavou. „U nás by to mohlo být preventivní opatření, pak by bylo možné ho podpořit,“ zauvažoval.

Bojím se, že v České republice se to stane předmětem vášnivé diskuse, tvrdých výkřiků a racionalita zmizí.
Václav Láska
senátor
Druhy muslimského zahalování
Zdroj: ČT24