Právo: Nemocnice Na Homolce uzavřela neplatné smlouvy za více než 400 milionů

Hloubková kontrola ministerstva zdravotnictví odhalila v pražské Nemocnici Na Homolce smlouvy za více než 400 milionů korun, které jsou prý neplatné. Kontrakty uzavřené v posledním roce totiž nebyly zveřejněné v registru smluv, čímž nemocnice porušila zákon, píše deník Právo. Kontroloři našli chyby i u veřejných zakázek, které byly zadané neprůhledně a zmatečně. Nejedná se přitom o první problémy nemocnice. Kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám čelí obžalobě její bývalý ředitel Vladimír Dbalý.

Vedle smluv nezveřejněných v registru odhalila kontrola ministerstva problémy i u dceřiné firmy nemocnice – společnosti Holte Medical, v jejíchž kontrolních orgánech sedí vrcholný management nemocnice. Šlo hlavně o zpětné datování smluv.

Holte Medical navíc dodávala nemocnici většinu zdravotnického materiálu bez veřejných soutěží i v době, kdy byl současný ředitel Ivan Oliva krizovým manažerem, jehož hlavním úkolem přitom byla likvidace Holte Medical a zajištění nákupu materiálu prostřednictvím veřejných soutěží bez prostředníka.

Z kontroly ministerstva, která probíhala mezi dubnem a červnem 2018, ale podle Práva vyplynulo, že nemocnice zmenšila objem nákupů přes Holte Medical až v roce 2017. Oproti předchozím letům navíc jen o pětinu.

Úbytek zakázek si ale dceřiná společnost vynahradila letos v prvním čtvrtletí. Nemocnice během tří měsíců utratila za zdravotnický materiál dodaný dceřinou firmou 800 milionů korun, což byl podle deníku stejný objem peněz jako za celý loňský rok.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) totiž nemocnici nařídil, že s Holte Medical bude moci obchodovat maximálně do konce února. Podle kontrolorů se nemocnice zřejmě snažila předzásobit. Homolka ale objednávala materiál přes dceřinou firmu i v březnu, což bylo v rozporu s nařízením.

Nákupy za stovky milionů bez uzavřené smlouvy

Hloubkový audit se zabýval i dohodou, kterou za nemocnici uzavřel ředitel Oliva a za Holte Medical předseda představenstva Martin Dařílek a tehdejší místopředsedkyně představenstva a bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová. Dohoda měla upravovat dodávky a objednávky materiálu. Podepsána byla 3. března 2016, což ale bylo více než rok poté, co už nemocnice od dceřiné firmy materiál odebírala.

Nemocnice se proto pokusila smlouvu uzavřít zpětně. Podle auditu ale bylo bez smlouvy odebrané zboží za přibližně 800 milionů korun. Nešlo navíc o jediný případ, kdy nemocnice nakupovala od Holte Medical bez předem uzavřené smlouvy.

Stejné kontroly čekají i další nemocnice

Nemocnice podle auditorů navíc připravovala k veřejným zakázkám nepřehledné, nejednoznačné a nesrozumitelné zadávací dokumentace, což mohlo odradit potenciální uchazeče. Zpráva také zmiňuje, že bylo namátkově odhaleno deset tendrů, do kterých se přihlásil pouze jeden zájemce. „Došlo k nestandardnímu a u příspěvkové organizace vysoce rizikovému jednání,“ upozornili kontroloři, podle kterých selhali odpovědní manažeři.

Nemocnici v těchto dnech končí lhůta, do které může podat námitky proti provedené kontrole, zároveň ale musí přijmout opatření k odstranění nalezených nedostatků. Stejné kontroly jako na Homolce plánuje ministerstvo i v dalších zařízeních.