Pecina prý nemusel vracet Lessyho do funkce, říká posudek

Praha – Ministr vnitra v demisi Martin Pecina trvá na tom, že postupoval správně, když vrátil do funkce policejního prezidenta Petra Lessyho. Řekl to na setkání s poslanci bezpečnostního výboru. Znovu se při tom odvolal na posudky Ústavu státu a práva. Podle Lidových novin však byl horlivější, než musel – ze zmiňovaného posudku prý totiž automaticky nevyplývalo, že by se Lessy musel vrátit do funkce policejního prezidenta. Někteří členové výboru Pecinu vyzvali, aby rozhodnutí, kdo bude sbor skutečně řídit, nechal až svému nástupci.

Místo grilování se ministr dočkal souhlasu s vrácením Lessyho k policii. Spíš než minulost ale poslance zajímala budoucnost - co s dvěma policejními šéfy Martin Pecina udělá. „Takto zásadní otázku už by měl řešit ministr vnitra, který už bude mít mandát od této sněmovny,“ myslí si například místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Richard Dolejš (ČSSD). A rozhodně není sám, po takovém kroku volají i další členové výboru. „Věřte mi, že bych jakékoli rozhodnutí rád nechal svému nástupci, ale obávám se, že to nemůže být déle, než můžu nechat pana Lessyho na dovolené,“ bránil se ale Pecina. Poslanci teď budou zkoumat dokumenty, které s Lessyho kauzou souvisí. Mimo jiné posudek Ústavu státu a práva Akademie věd.

Pecina vysvětloval návrat Lessyho bezpečnostnímu výboru (zdroj: ČT24)

Lessyho odvolal z funkce loni v srpnu exministr vnitra Jan Kubice po obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci. Jenomže později jeho stíhání zastavil pražský městský soud – podle ministra vnitra Peciny je tak nutné na Lessyho pohlížet jako na nevinného. Ministr se přitom odvolával i na posudek Ústavu státu a práva, podle kterého musí Lessyho vrátit do funkce policejního prezi

ředitel Ústavu státu a práva Akademie věd Jan Bárta:

„Nevyplynula pro něj žádná povinnost, ale je to pro něj dostatečný důvod k tomu - a já s tím osobně souhlasím, aby se znova podíval na rozhodnutí, která udělal jeho předchůdce.“

denta. Lidové noviny však citují ze zmiňovaného posudku, který vypracoval ředitel ústavu Jan Bárta: „Pro ministerstvo vnitra ani pro Policii ČR z rozhodnutí trestního soudu nevyplynou žádné důsledky, zejména ne povinnost přezkoumávat správní rozhodnutí nebo vůbec něco přezkoumávat.“ Bárta podle Lidových novin odpovídal na obecnou otázku, zda soudní rozhodnutí ukládá povinnosti znovu rozhodnout o téže věci. 

„Tam je pouze konstatování, že by s ním měl ministr zahájit kázeňské řízení – nicméně ta úvaha, zda tedy pana Lessyho vrátit, ta byla skutečně jen na ministru vnitra Martinu Pecinovi,“ uvedl ve Studiu 6 redaktor Lidových novin Martin Shabu.  

Do případu navíc ještě může zasáhnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. S rozhodnutím městského soudu o zastavení Lessyho stíhání se totiž nesmířilo Městské státní zastupitelství v Praze, které podalo nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi podnět k podání dovolání. Zeman má lhůtu zhruba do konce prosince, Pecina ale nečekal na to, zda Zeman skutečně dovolání podá.

Pecina prý chce skrze Lessyho prosadit personální změny

Postup Martina Peciny vyvolal kritiku u části policejních odborů i šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky: „Tato vláda nemá důvěru Poslanecké sněmovny a navíc je v demisi. Já jsem přesvědčen, že vláda v této situaci by neměla přijímat nějaká důležitá rozhodnutí, včetně těch personálních.“ Také podle prezidenta Miloše Zemana by policejní dvojvládí měl řešit až nový ministr vnitra.

Nelíbí se ani Martinu Červíčkovi, který byl do funkce policejního prezidenta jmenován po Lessym. Po Červíčkovi chtěl ministr Pecina, aby z funkce dobrovolně odešel – ten to ale odmítá. Červíček poukázal na to, že v poslední době ministr vnitra zasahoval i do personálního rozhodování uvnitř policie, v personálních otázkách ale ministrovi ustoupit odmítá. 

Podobně to vidí i předseda Nezávislého odborového svazu PČR Milan Štěpánek, podle kterého je  návrat Lessyho do funkce promyšlený tah ministra s cílem provést změny na klíčových postech v policii - zejména na protikorupčním útvaru. Připravené k tomu má mít dva policisty, kteří teď působí na ministerstvu. 

Teď má tedy Česko policejní prezidenta dva: Pecina poslal Lessyho na dovolenou a nechal policii řídit Červíčka. Zároveň zahájil další správní řízení, které má vyřešit, kdo zůstane ve funkci prezidenta. Jenže to zřejmě nebude rychlý proces. Řízení se může protáhnout na několik měsíců a pak se zase může vyměnit osoba ministra vnitra – v té době už totiž může vládnout nová vláda.

Odpoledne bude situaci kolem policejních prezidentů ministr vnitra vysvětlovat ve sněmovně poslancům z výboru pro bezpečnost. Ten už si od něj vyžádal doklady týkající se odvolání a návratu bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho a jmenování Martina Červíčka šéfem policie.

Redaktor LN Martin Shabu ke kauze Pecina (zdroj: ČT24)