Tři desítky českých poslanců vyzývají ruskou vládu k propuštění ukrajinského režiséra Sencova

Třicet poslanců z šesti politických stran poslalo dopis vládě Ruské federace, aby propustila Olega Sencova a dalších víc než šedesát Ukrajinců vězněných v Rusku. Protestní dopis na jejich podporu odeslali ruskému velvyslanci v Praze. Poslanci tvrdí, že Ukrajinci byli odsouzeni nespravedlivě. Pro režiséra Sencova, který už 51. dnem drží hladovku, žádají i nezávislou lékařskou péči a setkání se zástupci ukrajinských úřadů.

Pod text se podepsali někteří poslanci za Piráty, ODS, TOP 09, Starosty, KDU-ČSL a Radek Zlesák za hnutí ANO. Akci inicioval Jan Lipavský z České pirátské strany.

„Režisér nikdy nepřekročil jediný zákon, jeho jediným proviněním bylo, že otevřeně vystupoval proti ruské agresi na Krymu a okupaci své rodné země. Žádáme vládu Ruské federace, aby okamžitě propustila Olega Sencova a dalších více než šedesát neprávem vězněných ukrajinských občanů na svobodu,“ vyzývají poslanci v dopise.

K výzvě se připojili téměř všichni poslanci za Českou pirátskou stranu. Za TOP 09 se přidala například místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová, za ODS například Miroslava Němcová. Mezi signatáři je i jeden člen hnutí ANO – Radek Zlesák. „Oslovil jsem primárně lidi, které znám a myslel jsem si, že by mohli chtít podepsat,“ sdělil České televizi Jan Lipavský.

„Přiznám se, že zástupce KSČM a SPD jsem neoslovoval, protože dlouhodobě podporují jinou zahraniční politiku a například tvrdí, že Krym patří Rusku,“ uvedl Lipavský. „Doufáme, že přispějeme k propuštění, nebo alespoň zlepšení životních podmínek Olega Sencova, které jsou v tomto okamžiku skutečně tristní,“ dodal.

Sencov drží hladovku od poloviny května

Ukrajinský režisér Oleg Sencov drží hladovku v ruském vězení už od 14. května, tedy 51. dnem. Dopis na jeho podporu v červnu odeslal už i místopředseda Senátu Jiří Šesták a další tři místopředsedové senátních výborů.

Sencov byl po anexi Krymu obviněn, že založil a vedl teroristickou skupinu. On sám toto obvinění odmítá a říká, že on i ostatní obžalovaní byli k přiznání donuceni mučením. Tvrdí, že bude v hladovce pokračovat, dokud nebudou propuštěni všichni ukrajinští političtí vězni, kteří jsou nyní v ruských věznicích.