Pro řidičský průkaz se už nemusí jezdit přes půl republiky. Lidé vzali úřady ztečí

Události: Změny ve vydávání řidičských průkazů (zdroj: ČT24)

Po odstávce je opět možné žádat o řidičské průkazy. Nově je vydají na kterémkoli úřadě s rozšířenou působností, tedy nejen v místě trvalého bydliště. První den přišlo o řidičský průkaz požádat 12 818 lidí, což je zhruba trojnásobek oproti běžnému stavu. Někde se však na podání čekalo až dvě hodiny.

Ačkoli stará pravidla pro žádosti o řidičské průkazy a jejich vydávání platila formálně až do soboty, od čtvrtka úřady žádosti nepřijímaly. Již by je nestihly zpracovat.

Nyní je opět možné žádat, ale kdo žádá o řidičák poprvé, musí sáhnout podstatně hlouběji do kapsy, protože poplatek stoupl z dosavadních 50 korun na čtyřnásobek.

Dražší je také vydání průkazu ve zkrácené pětidenní lhůtě, stojí 700 korun místo dosavadních 500. Na druhou stranu žadatel, který žije jinde, než kde má trvalé bydliště, ušetří za cestu napříč republikou. Od poloviny roku může žádat na libovolném z 206 úřadů s rozšířenou působností. 

Plno na úřadech

Toho leckdo využil, úřady proto v pondělí zaznamenaly fronty, případně plné vytížení on-line rezervací. „Chodí i lidé, kteří nemají trvalé bydliště u nás, což se někde projeví. Takže se tvoří fronty,“ podotkla mluvčí neratovické radnice Jiřina Kovářová.

V Českém Brodě je potom virtuální nával. „Už jsme museli zastavit nábor lidí, kteří o řidičský průkaz žádají. Ti se objednávají on-line,“ upřesnil starosta Jakub Nekolný (ODS) s tím, že bude možné objednat se zase v úterý.

Také v jihomoravských Židlochovicích překvapilo úředníky množství příchozích. Ti pak čekali několik desítek minut. V Brně dokonce přišlo pětkrát více lidí, než v pondělí obvykle chodívá, čekali potom až dvě hodiny.

Jednotlivé radnice se shodují, že trvá déle i samotné podání žádosti. U přepážky tak každý stráví osm až deset minut. Souvisí to s výběrem fotografie z registru či fotografováním.

Odbory dopravněsprávních činností vstupují do digitálního věku i v jiném ohledu. Již není nutné nosit s sebou na úřad papírovou fotografii – úředník ji buď pořídí na místě, nebo použije tu, která vznikla například při předchozím vytváření občanského průkazu.

„Vybavili jsme všechny obce s rozšířenou působností kamerami, kterými žadatele vyfotí na průkaz přímo na přepážce, a také tablety pro pořízení digitalizovaného podpisu. Papírové žádosti o řidičský průkaz definitivně končí,“ ujistil Stanislav Dvořák z ministerstva dopravy.

Za první den platnosti změn si přišlo o řidičský průkaz požádat 12 818 lidí, což je zhruba trojnásobek oproti běžnému stavu. Není to jen kvůli novým pravidlům, ale i tomu, že ve čtvrtek odpoledne a v pátek už úřady žádosti nepřijímaly.

Mezinárodní průkazy kdekoli, ale stále s papírovou fotkou

Podle náměstka ministra dopravy Ladislava Němce je možné na každém úřadě obce s rozšířenou působností žádat nejenom o řidičský průkaz jako takový, když starý přestane platit nebo po autoškole, ale také o vydání paměťové karty řidiče do digitálního tachografu a o mezinárodní řidičské průkazy.

Těch se ale netýkají ostatní změny. K vydání dokladu, který potřebuje každý, kdo chce řídit mimo Evropskou unii (evropské průkazy platí v EU a také Švýcarsku, Norsku a Lichtenštejnsku) – tedy třeba při dovolené ve Spojených státech nebo Austrálii – je nadále nutná papírová fotografie, na druhé straně cena za jeho vydání zůstává na 50 korunách.

Nemění se také pravidla pro odebírání řidičských průkazů nebo pozastavování jejich platnosti. To zůstává výhradně v kompetenci úřadů v místě bydliště.

„Nový řidičský průkaz je prakticky stejný, jen na něm chybí položka místo trvalého bydliště. Občan, který se přestěhuje, si nyní nemusí chodit pro nový průkaz, což je pro něj další úleva,“ dodal ředitel státního podniku Cendis Jan Paroubek. „Vedle toho jsou na průkazu některé nové bezpečnostní a ochranné prvky, například je použito nové, bezpečnější písmo na jménu a čísle.“

  • Zažádat o řidičský průkaz, vydání paměťové karty řidiče do digitálního tachografu nebo mezinárodní řidičský průkaz je možné na 206 úřadech po celém Česku, bez ohledu na trvalé bydliště.
  • Nevyplňuje se papírová žádost, nepřikládá se fotografie. Fotku přiřadí úředník z databáze ministerstva vnitra, případně žadatele vyfotí na místě. Jedinou výjimkou je mezinárodní řidičský průkaz, na něj je papírová fotka nadále nutná.
  • Při přestěhování do jiné obce už řidič nemusí žádat o nový průkaz. Nové průkazy už údaj o bydlišti nebudou obsahovat, dříve vydané průkazy zůstávají platné.
  • Při odebrání nebo vrácení řidičského průkazu, omezení oprávnění a dalších změnách, je dál nutné navštívit ten úřad v místě trvalého bydliště, který má řidiče v evidenci.
  • Poplatek za nový průkaz se zvyšuje z původních 50 na 200 korun. Zvýší se také poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dní z 500 na 700 korun.
  • Zdroj: ministerstvo dopravy