O řidičák půjde znovu požádat až v pondělí. Dráž, ale bez fotky a kdekoli v Česku

Úřady nebudou ve čtvrtek odpoledne a celý pátek přijímat žádosti o řidičské průkazy. Důvodem je přechod na nový systém. Díky němu si řidiči budou moci od července zažádat o průkaz na více než dvou stech úřadech po celé zemi, nikoli jako dosud jen v místě trvalého bydliště.

„Pokud by obce přijímaly žádosti ještě ve čtvrtek odpoledne a v pátek, nedostaly by se k řádnému zpracování včas a nemohli bychom zaručit výrobu těchto dokladů,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler.

Nově si žadatelé budou moci vyřídit nejen řidičský průkaz, ale třeba i průkaz profesní způsobilosti nebo výpisy z evidenční karty řidiče a z bodového hodnocení na nejbližším úřadě. „Nikdo už nebude muset kvůli těmto změnám cestovat do místa trvalého bydliště jako dosud,“ podotkl náměstek ministra dopravy Ladislav Němec.

Novinka však nebude platit při vrácení nebo omezení oprávnění, například po obdržení maximálního počtu bodů pro řidiče za přestupky. Tyto případy budou nadále vyřizovat pouze úřady v místě trvalého bydliště. 

Řidiči také již nebudou muset nosit na úřad papírové fotografie, ale úředníci žadatele vyfotí sami na místě nebo jeho fotku získají z veřejných registrů. Další novinkou, která by měla motoristům usnadnit život, je odstranění údaje o trvalém bydlišti z průkazu. Při změně adresy tak již nebude nutné žádat o nový průkaz.

  • Na kterémkoli z 206 úřadů tzv. obcí s rozšířenou působností. Takový úřad (obecní nebo městský úřad, případně magistrát) je v každém okrese zpravidla v okresním městě a několika dalších větších sídlech. Seznam úřadů a jejich úřední hodiny lidé najdou na webu ministerstva dopravy.

Ministerstvo dopravy kvůli novinkám vybavilo všechny úřady technikou a systémem, jehož čtyřletý provoz bude stát zhruba 21 milionů korun. Výpadky nebo problémy při zavádění nového systému, jaké před několika lety postihly třeba registr vozidel, úřady nečekají

„Technicky jsou pracoviště obcí s rozšířenou působností připravena, nové systémy se důkladně testují už od začátku června, aby bylo v červenci vše funkční a v pořádku. Opravdu důkladně jsme všechny pracovníky obcí z celé země proškolili,“ řekl Jan Paroubek, ředitel divize dopravních aplikací a technologií státního podniku Cendis. 

Průkaz zdraží na 200 korun

Se zavedením nového systému zároveň podraží žádost o nový průkaz. Dosud stála 50 korun, od července budou lidé platit 200 korun. Zvýší se také poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dní z 500 na 700 korun. Výměna propadlého oprávnění bude nadále zdarma.

„Poplatek za vydání řidičského průkazu je už dlouhá léta stejný. Za růžové knížky vydávané před rokem 1989 se platilo 20 korun, na začátku roku 1993 se zvedla jeho cena na dnešních 50 korun. Už více než 25 let se tak poplatek za řidičský průkaz nezvyšoval,“ uvedl Stanislav Dvořák, ředitel odboru agend řidičů ministerstva dopravy.

Zdražení je podle něj řidičům kompenzováno větším komfortem. „Před návštěvou úřadu si nebudou muset pořizovat průkazové fotografie ani nebudou muset pro nový řidičský průkaz cestovat do místa trvalého bydliště jako dnes, což pro některé lidi znamená vzít si den dovolené,“ podotkl Dvořák. 

Řidičský průkaz si letos vyměnilo téměř 250 tisíc motoristů. Více než 400 tisíc řidičů tento krok ještě čeká, jelikož jim během letošního roku vyprší platnost.

  • Zažádat o řidičský průkaz, vydání paměťové karty řidiče do digitálního tachografu nebo mezinárodní řidičský průkaz je možné na 206 úřadech po celém Česku, bez ohledu na trvalé bydliště.
  • Nevyplňuje se papírová žádost, nepřikládá se fotografie. Fotku přiřadí úředník z databáze ministerstva vnitra, případně žadatele vyfotí na místě. Jedinou výjimkou je mezinárodní řidičský průkaz, na něj je papírová fotka nadále nutná.
  • Při přestěhování do jiné obce už řidič nemusí žádat o nový průkaz. Nové průkazy už údaj o bydlišti nebudou obsahovat, dříve vydané průkazy zůstávají platné.
  • Při odebrání nebo vrácení řidičského průkazu, omezení oprávnění a dalších změnách, je dál nutné navštívit ten úřad v místě trvalého bydliště, který má řidiče v evidenci.
  • Poplatek za nový průkaz se zvyšuje z původních 50 na 200 korun. Zvýší se také poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dní z 500 na 700 korun.
  • Zdroj: ministerstvo dopravy