Raději víc vrstev oblečení a během dne je odkládat, radí lékařka při současném výrazném ochlazení

Horké dny nyní střídá razantní ochlazení, někde se počítá s rozdílem až o 15 stupňů Celsia. Podle praktické lékařky Ireny Kudrnovské je náš organismus na výkyvy teplot vybaven, přesto doporučuje vycházet ráno s několika vrstvami oblečení, které se dají v průběhu dne odložit. Případně ženám doporučuje nosit s sebou punčochy či ponožky.

„Během veder se v domech nakumulovalo teplo, takže doma máte pořád pocit, že je venku horko. Je ale lepší vzít si ven svetřík, ponožky, punčochy a počítat s tím, že můžete i nastydnout,“ varuje lékařka s odkazem na riziko nachlazení, v jehož důsledku se mohou objevit záněty průdušek, močových cest, dutin a podobně.

Děti a mladí lidé by se neměli oddávat iluzi, že se nic neděje a vše zvládnou, ale i jim doporučuje lékařka obzvláště na cesty mimo domov vybavit se i několika vrstvami oblečení, které mohou v reakci na počasí během dne odkládat. Právě mladší lidé podle ní z pocitu neohroženosti možné důsledky ochlazení podceňují.

Očekávané ochlazení v pátek 22.6.
Zdroj: ČT24

Irena Kudrnovská poukazuje také na rizika příliš rozdílně nastavené klimatizace v budovách nebo autě. „Klimatizace by měla oproti venkovním teplotám být nastavena v rozmezí asi pěti stupňů. Rozdíl by neměl být velký, protože když z rozpáleného venku vejdete do klimatizované místnosti s rozdílem 15, 20 stupňů, pak zaručeně nastydnete,“ připomíná.

Během pátku očekávají meteorologové teploty kolem dvacítky pouze na jižní Moravě. Většiny území Česka se týká výhled na teploty mezi 14 až 18 stupni Celsia. Snížení teplot má doprovázet také častá oblačnost na řadě míst s přeháňkami. Podobné počasí se očekává i o víkendu, během příštího týdne už ale opět teploty mají růst.