NSS potrestal soudkyni Mašínovou snížením platu. Kvůli vazbám na Peltu jí hrozilo i odvolání

Nejvyšší správní soud (NSS) potrestal soudkyni Sylvu Mašínovou snížením platu po dobu 12 měsíců o 30 procent. To je nejvyšší možné snížení platu, jaké zákon povoluje. Mašínová totiž měla v minulosti blízko k fotbalovému funkcionáři Miroslavu Peltovi. Přes možnou podjatost pak v roce 2016 rozhodovala ve sporu tehdejšího místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, jeho partnerky Dagmar Damkové a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka. Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal kvůli tomu kárnému senátu navrhoval zproštění funkce soudkyně, podle něj totiž Mašínová případ řešila zaujatě.

Klientelismus do soudnictví nepatří, řekl Šámal, který svou pravomoc podat kárnou žalobu využil poprvé. „Považuji to vedle podplácení či úplatkářství za největší přestoupení činnosti a regulí toho, jak má soudce vystupovat,“ řekl na adresu Mašínové. Kromě něj podala kárnou žalobu i předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Michaela Wenzelová, která navrhovala právě snížení platu o 30 procent na jeden rok.  

Mašínová byla dosud dočasně zproštěna funkce z rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Po středečním verdiktu NSS ale může nadále soudit. 

Soudkyně připustila, že před lety měla krátký vztah s Peltou. Skončil prý ale několik let před tím, než řešila spor fotbalových funkcionářů s Kovaříkem. „Žádná intimita už v tom dávno nebyla,“ zdůraznila Mašínová. Pelta poměr popřel, přiznal ale, že se s Mašínovou znali a přátelili, také jí před lety například opakovaně dával VIP lístky na fotbal.

V den soudního jednání, které se stalo důvodem k podání kárné žaloby, byli Pelta s Mašínovou v kontaktu. O čem spolu komunikovali, to si ani jeden podle výpovědi nepamatují. 

Pelta řekl, že neměl na výsledku sporu žádný zájem a nesnažil se jej nijak přes známou soudkyni ovlivnit. Mašínová uvedla, že osobně Berbra ani Kovaříka neznala, Pelta podle ní s kauzou nijak přímo nesouvisel. Znalost fotbalového prostředí podle ní neznamená, že jako soudkyně nemůže řešit podobný spor. Hluboce věřící soudce také může rozhodovat o církevních restitucích, uvedla. 

Vazby Mašínové s Peltou prověřovala i policie

Berbr a Damková žalovali Kovaříka kvůli jeho kritickým výrokům v médiích, chtěli od něj omluvu. Mašínová civilní spor rozhodla ve prospěch žalobců. Odvolací Městský soud v Praze ale verdikt zrušil a Mašínovou zkritizoval za to, že nedala prostor důkazům navrženým Kovaříkem. Rovnou pak věc přidělil jinému soudci.

Vazby Mašínové s Peltou, od kterého před lety dostávala třeba zahraniční zájezdy nebo lístky na fotbal, prověřovala i policie. Trestný čin nezjistila, materiály ale předala potenciálním kárným žalobcům. Pravomoc podat žalobu pak využil nejprve Šámal, poté i Wenzlová.