Jména ministrů chce ČSSD s ANO řešit až po referendu straníků

Události ČT: Jména ministrů chce ČSSD s ANO řešit až po referendu straníků (zdroj: ČT24)

Místopředsedové ANO a ČSSD – Richard Brabec s Jiřím Zimolou – dokončují programové prohlášení možné společné vlády. V pátek má dokument potvrdit schůzka obou předsedů a šéfa KSČM, s jejíž podporou vznikající koalice počítá. Jména ministrů chtějí strany jednající o koalici vyřešit až po vnitrostranickém referendu ČSSD ohledně vstupu do vlády.

„Platí to, že naši experti pracují na finálním textu případného programového prohlášení vlády. A v pátek bychom se měli sejít zase ve formátu vyjednávacích týmů a diskutovat právě otázky koaliční smlouvy a takzvaných pojistek,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Do té doby musejí politici odstranit poslední vzájemné rozpory. Jde hlavně o podmínky ČSSD - třeba aby premiér Babiš nebo kterýkoli jiný člen vlády odstoupil, bude-li odsouzen. 

„Koaliční smlouva se skládá z té vlastní koaliční smlouvy, což jsou zhruba tři stránky. A potom z programového prohlášení vlády, což je stránek podstatně více - možná padesát,“ uvedl vicepremiér v demisi Richard Brabec (ANO).

Příští pátek by mohli sociální demokraté vybrat termín a otázku pro vnitrostranické referendum. To o koalici s ANO rozhodne definitivně.

O obsazení ministerských postů konkrétními lidmi budou vedení stran jednat až tehdy, pokud ČSSD v referendu účast ve vládě schválí. „O případných jménech ministrů budeme jednat až po referendu,“ potvrdil ve středu Hamáček serveru iDNES.cz.

„Za sebe však mohu říct, že bych byl rád, kdyby členové strany při svém rozhodování již věděli, kdo bude za ČSSD do vlády navrhován,“ sdělil iDNES.cz první místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola.

Sociální demokraté by údajně ve vládě měli obsadit post ministra vnitra – konkrétně Janem Hamáčkem. ČSSD zřejmě připadne také ministerstvo zahraničí, kterému dala přednost před obranou. Sociální demokraté také mají obsadit zemědělství, kulturu a sociální věci.

Své si chtějí k personálnímu složení říct i komunisté. Hnutí ANO chtějí mluvit do výběru ministra spravedlnosti a zdravotnictví, u sociální demokracie zase do toho, kdo povede vnitro a zemědělství.