Jednání o vládě míří do finále. ANO a ČSSD dokončují program, spory ale přetrvávají

Události: Jednání o vládě míří do finále (zdroj: ČT24)

Po tomto týdnu by připravovaná vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů měla mít sepsaný program. V pátek mají text potvrdit předsedové všech tří stran. Problémem zůstávají hlavně podmínky sociální demokracie: ANO nesouhlasí se snahou ČSSD oslabit ve sněmovně pozici Okamurovy SPD a dál také odmítá písemně slíbit, že by obviněný premiér Andrej Babiš v případě prvoinstančního odsouzení odešel z vlády.

V úterý 1. května se má hlavními rozpory s ČSSD zabývat vedení ANO. Jména budoucích ministrů chce Andrej Babiš řešit až po vnitrostranickém referendu sociálních demokratů. Ve středu je v plánu poslední schůzka expertů. V pátek má být hotová programová část smluvního vztahu mezi ANO a ČSSD.

„Domluvili jsme se, že kolegové Zimola a Brabec by si měli sednout společně tento týden na text. A já bych se měl potkat s panem Hamáčkem v pátek a pravděpodobně i s panem Filipem,“ řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

„Tento týden budou pracovat expertní týmy, které zapracují do finálního textu výsledný kompromis,“ potvrdil předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle člena expertního týmu za KSČM Jiřího Dolejše je program téměř hotov a je potřeba jen potvrdit konečný text.

Koaliční smlouvu chce mít Hamáček hotovou do příštího pátku. Právě 11. května by totiž chtěl do Lidového domu pozvat vedení sociálních demokratů a rozhodnout o termínu referenda. „Myslím, že v horizontu tří týdnů by se naše organizace mohly sejít a členové by mohli rozhodnout,“ věří Hamáček.

Hamáček, Poche… a kdo dál?

Personální otázky se mají začít řešit také až příští týden. Jasné je, že by ve vládě měl být Jan Hamáček (zřejmě ve funkci ministra vnitra) a také europoslanec Miroslav Poche (coby šéf diplomacie). Kdo další ze sociální demokracie by mohl ve vládě zasednout, zatím jasné není.

„Nebudu žádná jména komentovat. Budeme o tom diskutovat na širším vedení sociální demokracie,“ vzkázal Hamáček. „Předpokládám, že až po referendu nám ČSSD řekne personální představu,“ podotkl Babiš.

ANO čeká zasedání širšího vedení strany už v úterý. „Budeme výbor informovat o tom, jak jednání probíhají, kam jsme se dostali a co bude teď dál,“ uvedl šéf hnutí.

Dá se také očekávat, že se informace o pokračujícím vyjednávání dozví i prezident Miloš Zeman. Termín jeho schůzky s Andrejem Babišem ale zatím stanoven není.