ANO a ČSSD finišují vládní program. Podívejte se na 17 sporných bodů

Události: ANO a ČSSD finišují vládní program (zdroj: ČT24)

Širší vedení sociální demokracie v sobotu přes kritické hlasy podpořilo další vyjednávání o vládní koalici s hnutím ANO, která by se opírala o hlasy KSČM. Podle informací České televize zároveň vyjednávači ANO a ČSSD v posledních dnech pokročili v jednáních o programu a dohodli se na 17 sporných bodech budoucí koaliční smlouvy.

Předsednictvo ČSSD souhlasilo s obnovením jednání s ANO před týdnem. Reagovalo tak na novou nabídku ANO, které je sociálním demokratům ochotno přenechat pět ministerstev včetně sporného vnitra. Díky tomu mohlo pokračovat jednání o programu.

Mezi nejpodstatnější kompromisy mezi ANO a ČSSD patří proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, zvýšení rodičovského příspěvku do roku 2021 až na 300 tisíc, nezvyšování přímého placení pacientů za péči nebo snížení DPH na vodné a stočné.

Dalším klíčovým bodem koaliční dohody má být slib, že případná vláda hnutí ANO a ČSSD nebude zvyšovat daně. Sociální demokraté přitom před jednáním chtěli zavést sektorovou daň pro banky, obnovit dědickou daň pro nejbližší příbuzné u majetku nad 50 milionů nebo zvýšit daně nejbohatším, čímž by chtěli získat víc peněz do rozpočtu.

  • 1. Veřejné služby ani podniky se státní účastí nebudou privatizovány.
  • 2. Stávající nezávislé postavení veřejnoprávních médií bude zachováno.
  • 3. Napříč jednotlivými resorty se bude spolupracovat na hledání řešení pro zlepšení situace hospodářsky problémových regionů.
  • 4. Karenční doba bude zrušena, to je podmíněno 60 procenty vyměřovacího základu v prvních dnech.
  • 5. Zálohové výživné bude zavedeno, podpora se má rovnat minimálně průměrné částce alimentů.
  • 6. Do zákoníku práce bude zaveden institut sdíleného pracovního místa.
  • 7. Rodičovský příspěvek bude zvýšen na celkových 300 000 korun. 
  • 8. Transparentnost zdravotnictví a postavení pacientů budou posíleny, přitom však plošně nebude navýšena spoluúčast pacientů.
  • 9. Dostupná péče bude garantována státem.
  • 10. Bankovní daň nebude zavedena.
  • 11. Osvobození od dědické daně v I. a II. skupině dědiců nad 50 milionů korun nebude zrušeno.
  • 12. Krajům budou garantovány 4 miliardy na opravy silnic.
  • 13. Rozpočet na obranu bude postupně navýšen s cílem dosáhnout podílu 1,4 % na HDP do konce volebního období.
  • 14. Důchodový účet bude oddělen od státního rozpočtu.
  • 15. Budou zavedeny slevy z jízdného ve vlacích a autobusech pro seniory nad 65 let a žáky a studenty do 26 let.
  • 16. DPH na vodné a stočné bude sníženo.
  • 17. Progresivní zdanění u fyzických osob se nebude prohlubovat.

Kromě dalších programových bodů se ANO a ČSSD shodly také na tom, že do koaliční smlouvy zařadí spuštění 3. a 4. fáze elektronické evidence tržeb, které se mají týkat třeba řemeslníků, kadeřníků nebo soukromých právníků a lékařů. Právě od EET si ministerstvo financí podobně jako loni slibuje získat do rozpočtu miliardy korun navíc.

„My jsme predikovali 4,3 miliardy u EET a v podstatě jsme vybrali za rok 2017 na DPH o šest miliard více. To znamená, že to zafungovalo a EET předčilo naše odhady,“ uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (nestranička za ANO).

Plány ANO a ČSSD, včetně zavedení EET, mají pochopitelně své kritiky. „Nelze takhle jednoduše ukázat na rostoucí DPH a říct, že to je pouze vlivem elektronické evidence tržeb či kontrolního hlášení, ale dominantní vliv tam bezesporu bude mít ekonomický růst,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS a ekonomický expert strany Jan Skopeček.

Piráti zase tvrdí, že oblast daní vyžaduje reformy. „Hlavně by se daně měly zjednodušit, platíme daně skryté v sociálním a zdravotním pojištění, vůbec ten daňový systém je příliš složitý,“ tvrdí předseda Pirátů Ivan Bartoš.

ČSSD o koalici definitivně rozhodne ve stranickém referendu

Širší vedení sociální demokracie v sobotu podpořilo další vyjednávání o vládní koalici s hnutím ANO, která by se opírala o hlasy KSČM. Ústřední výbor rozhodl, že o koalici sociální demokraté rozhodnou ve vnitrostranickém referendu, které by se mělo konat do dvou měsíců a bude platné, pokud se hlasování zúčastní nejméně čtvrtina členů strany. 

„Z dnešního jednání cítím podporu, abychom jednání (o vládě) dovedli k nějakému závěru, abychom se pokusili najít shodu,“ uvedl předseda strany Jan Hamáček. Stejně jako předseda Senátu Milan Štěch uvedl, že si členové výboru vyříkali rozdílné názory na jednání o vládě.

Sociální demokracie v podpoře vlády s ANO není jednotná. Mezi hlasité kritiky takové vládní koalice patří například exministr Jiří Dienstbier. Podle něj by bylo „naivní“ se domnívat, že by zástupci ANO dodrželi novou podmínku sociální demokracie, aby rezignovali, pokud by z vlády odstoupili ministři za ČSSD. Kritiku sklidila i případná nominace europoslance ČSSD Miroslava Pocheho do čela ministerstva zahraničí.