Předsednictvo ČSSD schválilo stranické referendum o vstupu do vlády. Otázka se však ještě upřesní

Události: Vedení ČSSD schválilo stranické referendum (zdroj: ČT24)

Ústřední výkonný výbor ČSSD „drtivou většinou“ schválil referendum, ve kterém se bude hlasovat o účasti sociálních demokratů ve vládě v koalici s hnutím ANO. Informoval o tom předseda strany Jan Hamáček. Hlasovat se bude na zasedání stranických organizací a výsledek referenda bude platný při 25procentní účasti. Širší vedení ČSSD zároveň zakázalo spolupráci s SPD na celostátní úrovni. Navázalo tak na rozhodnutí sjezdu, že její vláda s ANO se nesmí opírat o hlasy SPD.

„Z dnešního jednání cítím podporu, abychom jednání (o vládě) dovedli k nějakému závěru, abychom se pokusili najít shodu, kterou budeme schopni předložit našim členům,“ řekl novinářům předseda strany Jan Hamáček.

Proti referendu se během tohoto týdne ostře postavili senátoři ČSSD, kteří chtějí lobbovat mezi členy, aby případnou koalici nepotvrdili ve vnitrostranickém referendu.

Ústřední výbor ČSSD schválil stranické referendum o vládě s hnutím ANO (zdroj: ČT24)

Předsednictvo ČSSD souhlasilo s obnovením jednání s ANO před týdnem. Reagovalo tak na novou nabídku ANO, které socialistům přenechalo pět ministerstev včetně vnitra, o něž se předtím vedl spor. Sociální demokraté pak na schůzce místopředsedů předložili ANO některé další podmínky, například aby koaliční smlouva zavázala premiéra, aby do týdne rezignoval, pokud všichni ministři ČSSD podají demisi.

Jan Hamáček řekl, že doporučení, jak v referendu hlasovat, dá „podle toho, jak dopadnou ta vyjednávání“. Otázku pro referendum by mělo zformulovat předsednictvo ČSSD po ukončení vyjednávání o vládě, dodal Hamáček. 

Mezi hlasité kritiky účasti ČSSD ve vládě s ANO patřil na uzavřeném jednání výboru podle informací ČTK například exministr Jiří Dienstbier. Podle něj by bylo „naivní“ se domnívat, že by zástupci ANO dodrželi novou podmínku sociální demokracie, aby rezignovali, pokud by z vlády odstoupili ministři za ČSSD. Terčem kritiky byla i případná nominace europoslance ČSSD Miroslava Pocheho do čela ministerstva zahraničí.

Mám zkušenost, že Andrej Babiš si stejně dělá, co chce, a co je nejhorší, oni ti jeho členové ho prakticky na slovo poslouchají. To není demokracie, to je kult.
Milan Štěch
předseda Senátu

Rozhodnutí v referendu bude platné, pokud se hlasování zúčastní nejméně čtvrtina členů sociální demokracie (tedy 4 750 hlasujících). ČSSD ke konci loňského roku evidovala 19 000 členů. Hamáček se nízké účasti neobává, jelikož hlasovat se bude na schůzích stranických organizací ČSSD, kterých je po celé ČR přes tisíc.   

Zákaz spolupráce s SPD byl na jednání přijat jednomyslně, uvedl Hamáček. Vymezení proti Okamurovu hnutí žádají sociální demokraté i po ANO jako případném koaličním partnerovi. Usilují mimo jiné o to, aby členové Okamurova hnutí byli odvoláni z vedení sněmovny a jejích orgánů. Důvodem jsou výroky představitelů SPD, kterými zpochybňovali holocaust nebo se vymezovali vůči členství ČR v EU.

Volby se blíží, varuje politolog

Politolog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Milan Znoj před jednáním ve Studiu 6 připomněl, že politici si jistě velmi jasně uvědomují, že Česko letos čekají komunální a senátní volby. „Ústřední výkonný výbor ČSSD musí zvážit, jestli sociální demokracii ve volbách pomůže spojenectví s hnutím ANO, nebo jí uškodí.“

Podle něj ČSSD nemůže být tak naivní, aby kývla na všechny smluvní nabídky hnutí ANO a potom by ve sněmovně fungovala koalice jiná. Dodal, že hnutí ANO potřebovalo a potřebuje SPD a stojí před rozhodnutím, „jestli má mosty s SPD spálit“.

Senátoři vládu odmítají

Paradox je, že současná vláda se ustavuje trochu neortodoxním nelogickým způsobem poté, co se ustavila sněmovna. Normálně po volbách vzniká Poslanecká sněmovna a vláda v jednom jednání a pozice se rozdělují.
Milan Znoj
politolog, FF UK

Stanovisko senátorského klubu ke spolupráci s ANO je dlouhodobě negativní, členové horní komory už na sjezdu v únoru prosazovali, aby ČSSD vyloučila spolupráci s trestně stíhaným politikem ve vládě.

Převážil však názor, podle kterého delegáti označili účast trestně stíhaného šéfa ANO Andreje Babiše ve vládě pouze za zásadní překážku. V následných vyjednáváních pak výměnou za toleranci Babiše požadoval předseda ČSSD Jan Hamáček to, aby Lidový dům získal kontrolu nad vnitrem – právě kvůli premiérovu trestnímu stíhání.

Senátoři kritizují, že by jejich strana měla mít menší nároky na Babiše, než má k vlastním členům. ANO odmítá do koaliční dohody zakotvit podmínku ČSSD, podle které by měl při prvoinstančním odsouzení člen vlády kabinet opustit. Vadí jim i to, že by se menšinový kabinet ČSSD a ANO musel opírat při hlasování o důvěře o komunisty. Za třetí důvod proti koalici označili senátoři dosavadní hlasovací spojenectví ANO s komunisty a SPD.

Jednání o koalici by měla podle plánu ANO a ČSSD pokračovat příští týden. Po čtvrteční schůzce šéfů obou subjektů s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem o tom hovořil Hamáček. K výsledkům prvního trojstranného jednání na úrovni předsedů se nikdo z nich nevyjádřil.

Rozhodne stranické referendum

Konečné slovo o možné koalici tak bude mít na základě hradeckého jednání vnitrostranické referendum ČSSD. Česká televize oslovila představitele všech krajských organizací. Sedm, tedy polovina, koalici s hnutím ANO podporuje. Podle čtyř záleží na podmínkách dohody. Proti se postavil jediný, dva nevědí.

Sjezd na začátku dubna podpořil změnu stanov, která umožňuje hlasovat elektronicky. Někteří členové, například bývalý úřadující šéf strany Milan Chovanec, se vyslovili pro listinnou podobu. Chovanec začátkem dubna oznámil, že by ji preferoval kvůli starší členské základně a možnosti ovlivňování elektronických výsledků.