Pirátský poslanec řekl, že Babiš rozkrádá dotace. Premiér žádá disciplinární řízení

Mikuláši Peksovi, který v Poslanecké sněmovně reprezentuje pirátskou stranu, hrozí disciplinární řízení. Žádá o ně premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který se cítí uražen tím, že o něm Peksa na pracovní cestě ve Švédsku hovořil jako o premiérovi, který zneužívá a rozkrádá dotace a je trestně stíhaný. Upozornil na to deník Právo, podle kterého jde o první takový podnět v nynějším volebním období.

Podnět Andreje Babiše k disciplinárnímu řízení s poslancem Mikulášem Peksou posoudí mandátový a imunitní výbor. Na něm závisí, zda řízení proběhne. Babišovo hnutí ANO má sice v devatenáctičlenném výboru největší zastoupení, ale ne většinu.

Babiš tvrdí, že ho Peksa urazil. „Vyjádření Mikuláše Peksy ve vztahu k mé osobě, že zneužívám a rozkrádám dotace, považuji s ohledem na zásadu presumpce neviny za urážku,“ vysvětlil premiér v demisi Právu, proč o disciplinární řízení žádá.

Sám přitom s parlamentní delegací ve Švédsku nebyl. Peksovo vyjádření o Andreji Babišovi údajně zaznělo na jednání delegace zahraničního výboru, kterého se zúčastnili i předseda a místopředseda výboru, bývalí ministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09), a také poslanec ANO Robert Králíček, který podle deníku Babiše o průběhu debaty informoval.

Mikuláš Peksa však na svém postoji trvá. „Chápu, že pan premiér nechce, aby se o jeho střetu zájmů v zahraničí mluvilo. Ve fungující demokracii by ale takový premiér dávno odstoupil a morální zásady by mu vůbec nedovolily takto ponižovat politickou kulturu v zemi,“ uvedl.

Rath dostal pokutu, řízení s Babišem neproběhlo

Při disciplinárním řízení hrozí poslanci pokuta, která může dosáhnout až výše jednoho měsíčního platu. V minulosti dostal pokutu například tehdejší poslanec ČSSD David Rath, když v roce 2010 při jedné z jejich četných sněmovních slovních přestřelek obvinil tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že není „úplně ve střízlivém stavu“.

Jeho případ ovšem také ukázal, že se spory mohou táhnout léta. Usnesení výboru tehdy Rath zpochybnil, takže jeho spor s Kalouskem následně řešilo i sněmovní plénum, a když i to potvrdilo názor výboru, obrátil se ještě na soud. Ten rozhodl déle než rok po problematické diskusi ve sněmovně.

Sám Kalousek v minulosti rovněž čelil disciplinárnímu řízení. Mandátový a imunitní výbor mu nařídil, aby se omluvil komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi. Toho při diskusi ve sněmovně nazval „komunistickým fízlem“ s odkazem na působení v pohotovostním pluku SNB, který zasahoval během Palachova týdne v roce 1989. Ani tento spor neskončil ve výboru, projednávalo ho i plénum, které však nezaujalo stanovisko. Pětitisícovou pokutu pak v minulosti dostal sociální demokrat Jiří Krátký, který se příliš emotivně ohradil proti nočnímu jednání sněmovny.

I Andreji Babišovi v minulosti hrozilo disciplinární řízení. Poslanec ČSSD Ladislav Šincl Babiše v době sporu o změny v pojišťovacím zákoně obvinil, že jej nařkl z korupce. Mandátový a imunitní výbor ale řízení nezahájil, protože k údajnému nařčení došlo při koaličním jednání za zavřenými dveřmi.

Disciplinární řízení totiž výbor podle jednacího řádu vede „proti poslancům, kteří se svým projevem v komorách parlamentu nebo jejich orgánech dopustili jednání, pro které by mohli být jinak trestně stíháni“ nebo projevem v parlamentu nebo jeho orgánech „urazili (…) osobu, která má oprávnění účastnit se schůze sněmovny a jejích orgánů“.