Za výroky o kur**ch dostal poslanec pokutu 5 tisíc

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes udělil pokutu pět tisíc korun poslanci Jiřímu Krátkému (ČSSD) za hanlivý výrok, který pronesl na minulé schůzi sněmovny. Krátký zváží, zda se proti pokutě odvolá ke sněmovně. „Zaplacení si ještě rozmyslím,“ uvedl. Své vyjádření nepokládá za vhodné, ale s verdiktem výboru spokojen není. Na případné odvolání má podle jednacího řádu 15 dní.

Krátký ve sněmovně kritizoval návrh koaličních poslanců, aby sněmovna mohla rozhodovat o zákonech i po půlnoci. Prohlásil přitom, že v noci pracují jen „kurvy a zloději“. To se ale nelíbilo koaličním poslancům a ti na něj podali návrh na zahájení disciplinárního řízení. Krátký se posléze v písemném vyjádření omluvil zaměstnancům, kteří by se cítili jeho slovy uraženi.

Co zaznělo ve sněmovně 20. 9. 2011

Jiří Krátký (ČSSD): „Já bych vás chtěl poprosit, kolegové z koalice, nechte ty noční hodiny těm dvěma nejstarším řemeslům… Mám připomenout, která řemesla to jsou? Kdo dělá v noci? Kurvy a zloději! Já se ani mezi jedno nepočítám. Tak proboha věčnýho, dejte pokoj a dělejme řádně.“

Petr Nečas (ODS): „Za dobu, co jsem v Poslanecké sněmovně, od tohoto řečnického pultu takové hulvátství ještě nezaznělo. Je to hulvátství především proto, že by pan poslanec, který reprezentuje politickou stranu, která se tak ohání zaměstnanci a lidmi, měl vědět, že v této zemi jsou statisíce lidí, kteří pracují večer a v noci… Pan poslanec tyto lidi označil za - a já ta slova po něm nebudu opakovat - ale vypovídá to o panu poslanci i o politické straně, kterou reprezentuje.“

Projev poslance Krátkého a reakce premiéra Nečase (zdroj: ČT24)

Krátký dnes uvedl, že chtěl projev ukončit už větou s nejstaršími řemesly. Když prý ale viděl nechápavý pohled Marka Bendy (ODS), „ujela mu“ ona inkriminovaná slova. Benda potvrdil, že se tvářil nechápavě, nebylo to prý ale kvůli tomu, že by nevěděl, co je nejstarší řemeslo, ale proč Krátký nechce pracovat v noci. „Konstatovali jsme, že jeho výrok byl nevhodný a nepřípustný,“ zdůvodnil dnešní verdikt výboru jeho předseda Jeroným Tejc (ČSSD). Chápe, že Krátký nechtěl nikoho urazit, není podle něho ale možné, aby ve sněmovně zaznívala taková slova. 

Krátký před výborem argumentoval tím, že vulgarismus, který vyslovil, je podle něho poprvé písemně doložen už ve 12. století. Přinesl i vyjádření k noční práci, podle kterého v noci pracují cvrčci a netopýři a pro lidi jde o méně vhodnou dobu k činnosti.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Pokutu kvůli výrokům dostal i Rath a další řízení mu hrozí

Krátký není jediným poslancem, který dostal v tomto volebním období pokutu. David Rath (ČSSD) dostal postih 10 000 korun za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Podle dnešních informací z výboru ještě nezaplatil. Stejnou sankci udělil výbor Janě Drastichové (VV) za manipulaci s hlasovacími kartami svých dvou stranických kolegů. Rathovi hrozí i další disciplinární řízení; středočeský hejtman na adresu Petra Bendla (ODS) zaspekuloval, že jeho předchůdce ve vedení kraje posloužil svým spolustraníkům při privatizaci tamních nemocnic jako „užitečný idiot“. Výbor by se měl věcí zabývat na následující schůzi. 

Vydáno pod