Disciplinárního řízení kvůli Šinclovi se Babiš nebojí, trest neočekává

Praha – Spor, ve který vyústilo jednání o změnách v pojišťovacím zákoně, označil ministr financí Andrej Babiš (ANO) za aféru, kterou vyvolal jeho oponent, poslanec Ladislav Šincl (ČSSD). Ministr financí tvrdí, že Šincl tak chce zakrýt své lobbistické zájmy ve prospěch pojišťoven. Neobává se proto, že by ho sněmovní mandátový a imunitní výbor – na který se chce Ladislav Šincl obrátit – potrestal. Poslanec Šincl po jednání s Babišem v minulém týdnu řekl, že si na něj Babiš sehnal kompromitující materiály, tvrdil, že urážel jak jeho samotného, tak jeho blízké.

Ladislav Šincl oznámil, že se kvůli Babišovu jednání obrátí na mandátový a imunitní výbor a navrhne, aby s ministrem financí zahájil disciplinární řízení. Andrej Babiš je však přesvědčen, že mu výbor nemůže nic vytknout. Zopakoval, že neměl žádnou složku o Šinclovi, kterou by mu někdo připravil, ale pouze zprávy z monitoringu médií. „Bylo to za zavřenými dveřmi, on z toho udělal aféru, aby zakryl svoje lobbistické zájmy ve prospěch pojišťoven,“ řekl ministr. „Myslím, že pravda je na mé straně,“ dodal.

Naopak poslanec Šincl si stěžuje na zastrašování a obvinění z korupce nejenom jeho samotného, ale i jeho rodiny. Podat výboru návrh na disciplinární řízení mu ovšem doporučil poslanecký klub sociální demokracie. „Na základě dalších výstupů pana vicepremiéra Andreje Babiše, pokračování jeho lživých útoků na mou osobu, zejména v Právu v sobotu a na Novinkách.cz, jsem se rozhodl návrh na disciplinární řízení na pana vicepremiéra podat,“ uvedl Šincl pro Český rozhlas. Babiš v sobotním rozhovoru pro Právo mimo jiné zopakoval, že je Šincl zlobbovaný a že lže.

Podle většiny sněmovního výboru by se měl Babiš omluvit

S požadavkem na omluvu má Šincl šanci uspět. Devět z patnácti členů výboru chce, aby se ministr financí omluvil, šest je proti nebo neví. „Lidská slušnost je, že když něco provedu, tak se omluvím,“ uvádí místopředseda výboru, komunista Jiří Dolejš. „Je možné, že výbor k nějakému závěru dojde, například i k rozhodnutí o omluvě,“ dodává jeho další člen Martin Plíšek (TOP 09). Výbor přitom nemusí zůstat jen u omluvy, v disciplinárním řízení může Babišovi udělit i pokutu až ve výši jednoho poslaneckého platu.

Někteří poslanci ale upozorňují, že by se výbor neměl Šinclovou žádostí zabývat. Ministrova slova nepadla na oficiálním jednání sněmovny ani jejích výborů. „Pokud bychom se drželi striktně toho, co říká zákon, tak by se tím mandátový výbor vůbec zabývat nemohl,“ prohlásil sociální demokrat Jeroným Tejc. Šincl chce mít svou žádost o omluvu hotovou do konce června. Výbor by se jí mohl zabývat o prázdninách.

Mandátový a imunitní výbor už v tomto volebním období jednu žádost o omluvu řešil; v září 2014 nařídil poslanci Miroslavu Kalouskovi, aby se omluvil svému kolegovi z KSČM Zdeňku Ondráčkovi za to, že ho nazval „komunistickým fízlem“. Kalousek se ale nakonec omlouvat nemusel. Místopředseda TOP 09, který těmito slovy vytýkal Ondráčkovi působení u předlistopadového pohotovostního pluku SNB, se totiž odvolal k celé sněmovně, a ta rozhodnutí výboru nepotvrdila.

UDÁLOSTI: Podle členů mandátového výboru by se měl Babiš omluvit (zdroj: ČT24)

Spor vypukl, když Šincl jednal s Babišem a dalšími zástupci ministerstva financí o svém pozměňovacím návrhu novely zákona o pojišťovnictví, který má připravit o miliardy zprostředkovatel pojištění. Šincl se před projednáváním podivil při svém vystoupení ve sněmovně, že ministerstvo změnilo své stanovisko k novele. To se ale podle hnutí ANO stalo proto, že původní souhlasné stanovisko úřad vydal za ministrovými zády. Andrej Babiš totiž tvrdí, že návrh jde na ruku pojišťovnám, kterým by peníze připadly namísto zprostředkovatelů.

Ministerstvo financí podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka připravuje vlastní novelu, která jde dále a peníze nenechává ani pojišťovnám. Zatímco však představitelé ANO tvrdí, že Šincl podléhá lobbingu pojišťoven, sami střet zájmů odmítají – přestože je Andrej Babiš majitelem a Jaroslav Faltýnek členem představenstva Agrofertu, který má jako předmět podnikání „podřízený pojišťovací zprostředkovatel“.