Němcová: Kalousek se za „komunistického fízla“ omlouvat nemusí

Praha - Miroslav Kalousek (TOP 09) se nemusí omluvit poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi za označení „komunistický fízl“. Původní usnesení mandátového a imunitního výboru, podle kterého se měl Kalousek omluvit, nevstoupilo v platnost, potvrdila předsedkyně mandátového výboru Miroslava Němcová (ODS). „Ze stanoviska legislativního výboru sněmovny vyplývá, že se Miroslav Kalousek omlouvat nemusí,“ potvrdila Němcová. „Já bych to asi neuměla říct, ale nevadí mi, že to Miroslav Kalousek řekl, protože tam ten obsah vidím. V žádném případě to Miroslavu Kalouskovi nevyčítám,“ dodala.

Podle Němcové je tak řízení uzavřeno, sněmovna věc neposlala ani na další jednání mandátového a imunitního výboru. „Disciplinární rozhodnutí tak nenabylo právní moci,“ potvrdila Němcová. „Sněmovna o tom nemá jak dál jednat a disciplinární jednání dneškem končí,“ uzavřela Němcová.

Kalouskův inkriminovaný červnový výrok: „Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?“

„V kontextu to hanlivý výrok nebyl,“ zhodnotila Němcová slovní spojení 'komunistický fízl'. „Opovržení tam určitě je, ale v kontextu toho, že i v zákoně je komunistický režim nazván jako zavrženíhodný, nebyl hanlivým a nebyl urážlivým,“ myslí si Němcová.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Poslanci se nebyli schopni dohodnout, zda rozhodnutí ruší, nebo ho potvrzují – zůstáváme tedy v jakémsi meziprostoru,“ řekla Němcová. „Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se sněmovna rozhodla a řekla: buďto stojíme za tím rozhodnutím mandátového a imunitního výboru, které já osobně považuji za vadné a ostudné, nebo za ním nestojíme. To se ale nestalo, byla to taková hra na chytrou horákyni, se kterou si teď nikdo neví rady,“ dodala. „Každý může mít svůj názor, mně jen chyběla ta odvaha se rozhodnout,“ zhodnotila rozhodování poslanců Němcová.

  • „Z mého pohledu mělo být řízení proti Miroslavu Kalouskovi zamítnuto, nakonec ale podle mě to jednání nemělo smysl, protože debata nastínila názorové spektrum sněmovny,“ je přesvědčena Němcová.

Kalousek se měl podle rozhodnutí mandátového a imunitního výboru Ondráčkovi za červnové výroky omluvit. Místopředseda TOP 09 se vzhledem k Ondráčkovu působení za socialismu ale omlouvat nehodlá a proti verdiktu se odvolal. Slova jako „gestapáci“, „fízlové“ nebo „mlátičky“ se na adresu lidí, kteří před listopadem 1989 potlačovali opoziční vystoupení, běžně používala a používají, uvedl Kalousek. Je v nich podle něho jistá dávka opovržení. „Jde o názorový střet, jak vnímáme činnost těchto lidí,“ řekl místopředseda TOP 09 k verdiktu výboru.

Co všechno jsme slyšeli ve sněmovně: „Bigamista, opilec, Ferda mravenec“

Výraz "komunistický fízl na adresu poslance KSČM Zdeňka Ondráčka rozhodně není první ani poslední urážkou, která mezi našimi zákonodárci padla. Historie přestřelek od řečnického pultíku je poměrně dlouhá a pestrá.

Samotný místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je často aktérem těchto vypjatějších a osobních útoků, ať už na jedné, nebo na druhé straně. Mandátový a imunitní výbor například v roce 2011 udělil pokutu tehdejšímu poslanci za ČSSD Davidu Rathovi za to, že na adresu ministra financí Kalouska řekl: „Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře.“

Jak se politici urážejí ve sněmovně? (zdroj: ČT24)

Mezi oběma politiky obecně panoval vypjatý vztah, který občas přenesli i do politické diskuze. Když se například projednával v roce 2009 rozpočet, pronesl poslanec Rath: „Přišel jste sem s podvodným rozpočtem, pane Kalousku, a vy jste to věděl. Tento deficit je váš deficit, ten jste způsobil vy. Máte tolik drzosti, že říkáte, že jste strana, která chrání před dluhy.“ V tu chvíli procházející ministr Kalousek na řečníka mávl holí. „Já se občas napiji, vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já se z toho vyspím,“ odvětil posléze místopředseda TOP 09.

Z doby, kdy v poslanecké lavici seděl David Rath, pochází hned několik známých výroků. Například ministra vnitra Radka Johna označil za nastrčeného bílého koně a přirovnal ho k bezdomovci, který něco podepíše, dostane zaplacenou večeři a zmizí. Do hádky se tehdy zapojil i Johnův kolega z Věcí veřejných Vít Bárta, který Ratha označil za „bigamistu, který by si měl nejdříve zamést před vlastním prahem“. Než byla hádka uklidněna, stačil Bárta otitulovat Ratha ruským gubernátorem a naopak Rath Bártu přirovnal k postavičce Ferdy mravence s ohledem na Bártův styl nošení šátků.

Prostředníček zvedl Kalousek, Topolánek i Bárta

Občas nemusí politik chodit ani za řečnický pultík, aby některého ze svých kolegů urazil. Stačí i vulgární gesto. Jako první zvedl prostředníček směrem do opozičních lavic tehdejší premiér Mirek Topolánek. Později se hájil tím, že tak chtěl ministru Kalouskovi ukázat, že je „jednička“.

V prosinci 2008 stejně reagoval Miroslav Kalousek na Davida Ratha, který o svém sněmovním kolegovi prohlásil, že je „živoucím důkazem toho, že naše zdravotnictví se špatně stará o choromyslné“. Gesta využil také Vít Bárta z Věcí veřejných, když zdvižený prostředníček směřoval na opoziční poslance ČSSD. Na rozdíl od Kalouska, který vlastní chování označil za neprofesionální, se Bárta hájil tím, že to rozhodně nebylo úmyslné. Bylo to prý proto „že při gestikulaci, či zdůraznění hovoru, náhodou zvedl prst“.