Nedostaneme se ke slovu, nelíbí se poslancům. Chtějí změnit jednací řád sněmovny

Události ČT: Někteří poslanci chtějí změnit jednací řád sněmovny (zdroj: ČT24)

Část poslanců by ráda změnila jednací řád sněmovny – hlavně pravidla týkající se vystupování na mimořádných schůzích. Nyní je to tak, že pokud jejich iniciátoři seženou čtyřicet podpisů, schůze začne. Mohou na ní ale vystupovat jen ti s přednostním právem. Všichni poslanci mohou vystoupit až v okamžiku, kdy se schválí program jednání. To se však často nepovede.

Mimořádná schůze o odvolání místopředsedy sněmovny Tomia Okamury, ta k personálním změnám vlády bez důvěry nebo neveřejná o šéfovi generální inspekce – program schůze si ani v jednom případě poslanci neodsouhlasili. Na plénu tak mohli vystoupit jen ti s přednostním právem.

„Když je mimořádná schůze, je to většinou na základě mimořádného důvodu, je to nějaká mimořádně závažná věc a měli by k nim mít možnost se vyjádřit všichni poslanci,“ uvedl jako důvod ke změně předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Konkrétní návrh ale zatím ČSSD nemá. Proti jsou však komunisté. Taková změna by se podle předsedy klubu Pavla Kováčika rovnala zrušení hlasování o programu. „Dovedu si ovšem představit, že se přidělí každému poslaneckému klubu nějaký časový prostor nebo přiměřený počet vystupujících,“ řekl.

Pro svolání mimořádné schůze je potřeba minimálně čtyřicet podpisů poslanců. Pro schválení takového programu sněmovny je ale potřeba minimálně nadpoloviční většina. V případě hlasování o programu schůze k odvolání místopředsedy sněmovny Okamury to bylo 89 hlasů – tedy víc než dvakrát tolik, kolik je potřeba pro svolání takového jednání.

„I od nás zaznívaly často argumenty, že někteří lidé, kteří jsou třeba členy výboru, kterých se to týká, nemohou vystoupit, protože nemají přednostní právo,“ řekla místopředsedkyně ústavně-právního výboru Taťána Malá z hnutí ANO.

Řada stran ale upozorňuje, že právě hlavně hnutí ANO v tomto volebním období stojí za neschválením programu mimořádných schůzí.

„Lepší řešení by bylo přesvědčit Andreje Babiše a KSČM s SPD, aby tolerovali sněmovní menšinu a umožňovali, aby se mimořádné schůze konaly,“ reagoval poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

„Sociální demokraté se vážně baví, že vstoupí do vlády s hnutím ANO, tak ať přesvědčí svého koaličního partnera, aby hlasovali pro program mimořádných schůzí,“ vybídl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Jediná mimořádná schůze, která v březnu řádně proběhla, byla ta, na níž vystoupil předseda Sněmovny reprezentantů Spojených států. Ta byla ale slavnostní a program se neschvaloval.