Hamáček chce ve vládě pět křesel: ANO by kvůli střetu zájmů nemělo mít vnitro, zní od poslanců

Tisková konference Jana Hamáčka po jednání předsednictva ČSSD (zdroj: ČT24)

Užší vedení sociální demokracie v pátek jednalo o koaličním vyjednávání s hnutím ANO. Předseda ČSSD Jan Hamáček informoval předsednictvo o dosavadních pokrocích: ve čtvrtek přislíbil šéf hnutí ANO Andrej Babiš exkluzivitu vyjednávání právě se sociálními demokraty. Hamáček by pro ČSSD v kabinetu rád získal pět křesel, zatím ale odmítl spekulace o konkrétních postech. Podle poslanců ČSSD by ale hnutí ANO nemělo obsadit například resorty spravedlnosti nebo vnitra kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

„Za důstojné zastoupení sociální demokracie ve vládě pokládám počet pěti resortů,“ řekl Hamáček novinářům po jednání předsednictva, které jeho zprávu o posunech ve vyjednávání koaliční vlády s hnutím ANO schválilo. Za klíčové Hamáček označil, že ANO nyní jedná pouze s ČSSD, a to o koaličním uspořádání.

„Vyjádřili jsme zájem o resorty, kde by nám účast umožnila prosazovat náš volební program. Zároveň jsou to resorty, které souvisí se střetem zájmů, který je na straně hnutí ANO. Takže jde o kombinaci těchto dvou faktorů,“ přiblížil Hamáček priority socdem. Poslanci ČSSD zmiňují především ministerstva spravedlnosti či vnitra kvůli stíhání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapího hnízda.

Události:Jedná se o vládě ANO s ČSSD za podpory KSČM (zdroj: ČT24)

V pondělí začnou jednat experti

Od příštího týdne mají započít jednání na expertní úrovni. „Tím se dostaneme na úroveň toho, kde je dnes hnutí ANO s KSČM, protože tam už expertní rozhovory byly ukončeny,“ uvedl předseda ČSSD s tím, že zatím není naplánováno žádné jednání ve třech i s komunisty, kteří by kabinet měli tolerovat i podporovat. Sdělil ale, že s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem je v kontaktu, s čímž počítá i do budoucna. 

Hamáček chce, aby k případné dohodě došlo do přerušeného sjezdu ČSSD, který se uskuteční 7. dubna. Po něm by se členové strany měli ve vnitrostranickém referendu vyjádřit, zda s koaliční vládou a vyjednanými podmínkami souhlasí. Na to je Babiš dle svých slov ochoten počkat.

Exkluzivita pro ČSSD do 10. dubna

Hnutí ANO se po posledním čtvrtečním kole jednání rozhodlo, že až do 10. dubna bude o vládě hovořit pouze se sociálními demokraty. Jednání s komunisty tak už skončilo. S KSČM se Babišovo hnutí nedohodlo na zahraničněpolitické koncepci, otevřené zůstaly rovněž otázky obrany, daní či karenční doby. Přesto se komunisté aktuálně přiklání k variantě podpory kabinetu ANO s ČSSD.

Špičky ANO jednaly také s představeiteli Svobody a přímé demokracie. Strana Tomia Okamury chtěla na rozdíl od ANO uzákonit obecné referendum i pro mezinárodní smlouvy. Případné další diskuze s SPD jsou možné jedině až po vypršení exluzivity pro ČSSD, zaznělo z Babišovy partaje. SPD se k podpoře kabinetu ANO nebo i účasti v něm staví pozitivně, ovšem pouze pokud by ve vládě neseděla sociální demokracie.

Občanští demokraté spolupráci s ANO odmítli. Babišova nedělní slova, že by mohlo dojít k zahájení koaličních jednání, si předseda ODS Petr Fiala vysvětluje jako nátlak na ČSSD, aby neměla přemrštěné požadavky. S dalšími stranami již hnutí ANO v posledním jednacím kole nebylo v kontaktu.