Babiš se musí vzdát postu premiéra, jinak demokratická vláda nevznikne, upozornil Poche

Poche: Sjezd ČSSD trestně stíhaného premiéra jasně odmítl (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se bude muset vzdát postu premiéra, jinak vláda na demokratickém půdorysu nevznikne. V Interview ČT24 to řekl europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Sociální demokraté nyní s ANO jednají o vládě. Kabinet s podporou komunistů není podle Pocheho ideální, důležité ale je, že by zabránil paktu Babiše a KSČM s SPD.

„Velmi bych si přál, aby vznikla vláda na demokratickém půdorysu, která se nebude opírat o hlasy komunistické strany. Tím člověkem, který na to má největší vliv, je Andrej Babiš, který by měl odstoupit z místa premiéra. Nahradit by ho měl někdo, kdo nemá ve své kariéře tak vážné problémy,“ domnívá se europoslanec.

Usnesení sjezdu ČSSD je ostatně podle Pocheho zcela zřejmé: „Odmítáme, aby premiérem byl trestně stíhaný politik. Nemusíme jmenovat Andreje Babiše, je to obecná poučka. Nikdy bych si v minulosti nedokázal představit, že k takové situaci může vůbec dojít, že budeme mít designovaným premiérem člověka, který je trestně stíhaný a ještě k tomu pravděpodobně spolupracoval s komunistickou státní policií.“

Andrej Babiš se bude muset vzdát postu premiéra, aby mohla vzniknout vláda, která bude mít demokratický půdorys.
Miroslav Poche

Předseda ČSSD Jan Hamáček a místopředseda Jiří Zimola nyní s hnutím ANO jednají o programu. Expertní týmy aktuálně řeší programové priority. „Kdyby se našla shoda, jak má vláda fungovat, tak potom při personálních jednáních určitě musí zaznít, že Andrej Babiš nebude premiérem,“ zdůraznil Poche.

Poche: S komunisty jsme už vládli v krajích, SPD je horší zlo

Případná podpora komunistů by pro ČSSD nebyla překážkou. Poche připomněl, že sociální demokraté měli už v minulosti v některých krajích koalice s komunisty. Za hlavní nyní považuje, aby se zamezilo podílu SPD na vládě.

„Druhou variantou je totiž vláda ANO opřená o komunisty a SPD, která vede například k referendu o vystoupení z Evropské unie, takže tady už potom volíte jenom horší zlo,“ upozornil.

Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD navrhl ještě jednu variantu. Vládu hnutí ANO, ve které by sociální demokraté měli své náměstky. To ale Poche odmítl: „Není možné se podílet na vládě formou nějakých náměstků. Co zmiňoval Miloš Zeman na sjezdu, mi přišlo absolutně nevhodné a nepochopitelné.“ 

ČSSD by podle něj v případě účasti na vládě samozřejmě požadovala ministerská křesla. Konkrétní resorty ale nechtěl zmiňovat. „V takové situaci ještě diskuse s Andrejem Babišem není,“ podotkl. Strana, které předsedá trestně stíhaný člověk, ale podle europoslance rozhodně nemůže ovlivňovat ministerstvo spravedlnosti nebo vnitra.