Řídit stát jako firmu? Jen za dobrého počasí, shoduje se politolog a ekonom

OVM: Řídit stát jako firmu? Jen za dobrého počasí, shoduje se politolog a ekonom (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš k realizaci svých kroků v politice nepotřebuje přijímat zákony. Jemu stačí, že má pod kontrolou ministerstva, konstatoval v nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš Lebeda. Podle ekonoma ze salcburské univerzity Zdeňka Kudrny však lze tímto způsobem stát řídit jen za „dobrého počasí“.

„Bylo dosaženo toho, že Andrej Babiš vládne. Má svoji menšinovou vládu, ta sice nemá důvěru, to ale prezidentovi příliš nevadí a Andreji Babišovi už vůbec,“ konstatoval v OVM politolog Lebeda. 

„Obávám se, že v etablované demokracii by veřejnost už byla vážně znepokojena tím, že se tady rýsuje scénář, že lze toto řešení pojmout jinak než jako krátkodobé a přechodné,“ dodal.

„Andrej Babiš není první oligarcha, který se stal předsedou vlády, většinou se to ale stává v postsovětském prostoru nebo v Latinské Americe,“ uvedl v OVM ekonom z univerzity v Salzburgu Zdeněk Kudrna.

Podle něj se tak do Česka přelévá trend z celé Evropy. „Prožíváme jakési přechodové období, kdy staré pravdy a staré jistoty v politice ve všech evropských zemích přestávají platit a systémy se nějakým způsobem proměňují. Je to období nejistoty, kdy je možné všechno a překvapivé není už skoro nic,“ dodal Kudrna.

Andrej Babiš není první oligarcha, který se stal předsedou vlády, většinou se to ale stává v postsovětském prostoru nebo v Latinské Americe.
Zdeněk Kudrna
ekonom z univerzity v Salzburgu

Lebeda: Babiš už má své jisté a většinu nepotřebuje

Podle Lebedy si vláda bez důvěry počíná až příliš sebevědomě. „Kroky jsou až příliš sebevědomé na to, že se neopírá o důvěru Poslanecké sněmovny. Andrej Babiš k tomu, aby realizoval své kroky v politice, nepotřebuje přijímat zákony, jemu stačí, že má pod kontrolou ministerstva,“ konstatoval politolog olomoucké univerzity.

„Tím svůj cíl naplnil a nyní k tomu potřebuje jen drobnost a to najít pro něj politickou podporu. Ale už má své jisté, vládne. A ke spoustě věcí parlamentní většinu nepotřebuje,“ dodal.

Vláda jako řízení firmy má ale svá úskalí. „Když srovnáváme výkonnost zemí, které jsou řízeny jedním člověkem, tedy diktatur nebo totalitních monarchií, z ekonomického hlediska to jsou většinou propadáky. Je otázkou času, kdy je manažerská schopnost jednoho člověka totálně zahlcena a kontrolu získávají lidé kolem něj, nějaká mafie, protože chybí demokratická kontrola v tomhle modelu vládnutí,“ uvedl ekonom z univerzity v Salzburgu Kudrna s tím, že to zatím stále ještě není případ České republiky.

Diktatury trvají dlouho. Pak se ale náhle sesypou

„V liberální demokracii, kdy v okamžiku, kdy všichni kromě vládce vidí, že se ekonomika a společnost řítí do nějakého masivního propadu, mají způsob, jak to sdělit a jak zabránit tomu nejhoršímu. Kdežto diktatury bývají většinou křehké, trvají dlouho, ale pak se totálně sesypou, jako celá řada diktátorských režimů,“ porovnal dva odlišné způsoby řízení státu Kudrna.

Andrej Babiš podle Lebedy už svou schopnost řídit obří kolosy prokázal v Agrofertu. „Byť samozřejmě musel delegovat a distribuovat moc i někam dál,“ řekl a připomněl prezidentské režimy, mimo jiné i v USA.

„Exekutiva je vázána na legitimitu jednoho politika a všichni ministři se mu zodpovídají, jsou to vlastně jen členové jeho týmu, kteří naplňují jeho vizi,“ připomněl jiné modely Lebeda.

„Aby mohl vládnout jeden člověk celé zemi, platí za dobrého počasí, ale v okamžiku, kdy dojde na dilemata, může to překonat schopnost jednoho člověka to vyřešit. Vidíme to i v korporátní sféře, kdy v dobrých časech, kdy ekonomika roste, buduje kdejaký člověk velká impéria, která se následně při první krizi sesypou,“ dodal Kudrna. 

Hnutí ANO posiluje, komu dál sebere voliče?

Podle zatím posledních průzkumů navíc Hnutí ANO stále posiluje. „Hnutí ANO své voliče rozšiřuje, posilovalo výrazně na úkor ČSSD a SPD. Teď se zdá, že hnutí ANO začíná vysávat i KSČM, to znamená, že se snaží agregovat všechny, z hlediska sociálního statusu, příjmů a dalších znaků, levicové voliče,“ řekl Lebeda.

„Zkrátka a dobře ANO se stalo atraktivní zejména pro ně, otázkou je, co to udělá se zbytkem pravicových voličů, kteří ještě v minulých volbách hnutí volili,“ dodal politolog.