Hnutí ANO dál posiluje. TOP 09 a STAN by se naopak do sněmovny nemusely dostat

Podle únorového volebního modelu si hnutí ANO s náskokem drží pozici nejsilnější strany v Česku. Oproti podzimnímu výsledku ještě posílilo. Za ním se drží Piráti a ODS. Naopak TOP 09 a hnutí STAN, které ve sněmovně zasedají, by se podle výzkumu v současnosti do dolní komory nedostaly, protože by nepřekročily pětiprocentní hranici. Výzkum zpracovala agentura Kantar TNS pro Českou televizi.

Hnutí ANO loni na podzim vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny. Prezident Miloš Zeman následně pověřil předsedu hnutí Andreje Babiše sestavením vlády. Jmenovaná vláda v čele s Babišem ale v lednu nezískala důvěru v Poslanecké sněmovně. Hlasovali pro ni pouze poslanci samotného hnutí. Nyní se Babiš jako premiér v demisi pokouší vyjednat vládu pro druhý pokus.

Babišovo hnutí přitom neztrácí podporu lidí. Podle únorového volebního modelu ANO od voleb ještě o tři procentní body posílilo. Druhým nejsilnějším subjektem v modelu jsou Piráti, jejich zisk 12,5 procenta je ale velmi blízko podpoře ODS, která má 12 procent. V podzimních volbách skončila ODS před Piráty. Obě politické strany ale v modelu získaly mírně lepší výsledek než na podzim.

Čtvrté místo by patřilo hnutí SPD, které ovšem dva procentní body proti volbám ztrácí. Následovala by ČSSD se 7,5 procenty, tedy shodným výsledkem jako ve volbách. Dál tak neklesá, jak naznačoval výzkum v listopadu. V únoru měla sociální demokracie sjezd, na kterém si zvolila nového předsedu a prvního místopředsedu.

Do sněmovny by se ještě podle únorového modelu dostali komunisté a lidovci. Pod pětiprocentní hranicí by pak zůstaly TOP 09 a STAN. Žádná další strana pak nepřekonala dvě procenta.

Druhý pokus pro Babiše schvaluje přes polovinu lidí

Na jaře loňského roku došlo k výraznému propadu hodnocení tehdejší politické situace. První povolební měření v listopadu naznačovalo, že se s novým rozložením politických sil začíná toto hodnocení vracet ke svému průměru. Poslední měření tento rostoucí trend potvrzuje. Aktuálně je tak s politickou situací v současné době spokojeno 29 procent obyvatel.

Výzkum zjišťoval detailní názory na povolební situaci a vyjednávání o sestavení vlády. O tom, že bylo správné pověřit Andreje Babiše také druhým pokusem pro sestavení vlády, je přesvědčena více než polovina obyvatel České republiky. Souhlas vyjádřilo 56 procent dotázaných. Opačný postoj zaujímá 41 procent obyvatel.

Je podle Vás správné, že prezident pověřil Andreje Babiše i druhým pokusem o sestavení vlády?
Zdroj: technologie CATI/Kantar TNS pro ČT/3. 2. – 23. 2. 2018/1 200 resp.

Nyní má Česko vládu bez důvěry. Diskutuje se o tom, jak dlouho by takový kabinet měl zůstávat. Největší podíl – 44 procent obyvatel – se domnívá, že by taková vláda neměla vládnout déle než tři měsíce.

Podle čtvrtiny dotázaných by kabinet v demisi neměl vládnout déle než půl roku. Po dobu jednoho roku by si dokázalo představit takovou vládu sedm procent. Pětině obyvatel by pak nevadilo ani to, kdyby kabinet vládl bez důvěry i déle než rok.

Jak dlouho je pro Vás přijatelné, aby vládla vláda, která nezíská důvěru Poslanecké sněmovny?
Zdroj: technologie CATI/Kantar TNS pro ČT/3. 2. – 23. 2. 2018/1 200 resp.
  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 3. 2. až 23. 2. 2018 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 884 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří nevylučují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,4 až 3,1 procentního bodu.