Zeman chce vládu do června. Podle Babiše je nyní jedinou variantou vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM

Události: Rýsuje se kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů (zdroj: ČT24)

Jedinou variantou vlády, která je nyní na stole, je podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů. Babiš to řekl po jednání se špičkami ČSSD a ODS. Občanští demokraté podle něj spolupráci opět odmítli. Prezident Miloš Zeman očekává, že Babiš sestaví novou vládu nejpozději do prázdnin. Pokud by se tak nestalo, už by tak shovívavý nebyl. Po jednání se Zemanem to řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

„Pokud jsem pana prezidenta správně pochopil, představuje si, že by vláda měla od prázdnin vládnout už s důvěrou,“ řekl po schůzce se Zemanem Filip. Babiš považuje prezidentův požadavek za rozumný a chápe ho. „Chtěl bych vládu určitě dřív,“ dodal. 

Nyní je podle Babiše jedinou variantou kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů: „KSČM a ČSSD jsou si programově blízko. Komunisté s námi velice detailně vyjednávají, ale nechtějí do vlády, což my také nechceme. Pokud ostatní strany nezmění názor na toleranci a nenahradí KSČM s tolerancí za jiné programové ústupky, tak je to jediné na stole.“

Vláda ANO + ČSSD tolerovaná komunisty
Zdroj: ČT24

Předseda ODS Petr Fiala, s nímž Babiš debatoval hlavně o zahraniční politice, vládu s ANO i toleranci menšinového kabinetu opět odmítl. Babiš ale uvítal Fialovu výzvu, aby sněmovnu více informoval o stavu vyjednávání ohledně Dublinu IV nebo brexitu.

„Jsem rád, protože bychom se měli snažit vystupovat v zahraničí jednotně,“ uvedl s tím, že k evropským tématům uspořádá schůzku, kam pozve předsedy všech stran.

Babiš: Vláda ANO s ČSSD s podporou KSČM je teď jediná na stole (zdroj: ČT24)

ČSSD dává přednost vládní spolupráci

Komunisté a SPD byli zatím jediné strany, se kterými ANO o vládě jednalo. Po nedělním sjezdu ČSSD se ale ve středu hnutí setkalo vedle ODS i se sociálními demokraty. Za ČSSD se schůzky zúčastnil předseda Jan Hamáček a místopředseda Jiří Zimola. „Mám dobrý pocit z jednání. Proběhlo v normální atmosféře,“ komentoval Babiš vůbec první schůzku s novým vedením ČSSD.

Podle Hamáčka se vedla diskuse především o programu. „Identifikovali jsme si devět okruhů, o kterých jsme připravení jednat,“ uvedl. Sociální demokraté prosazují například proplácení prvních tří dnů nemocenské nebo progresivní zdanění. Další schůzka obou stran je naplánovaná na příští týden. Podle Zimoly by se na ní měly řešit už konkrétní programové body. 

Hamáček rovněž zdůraznil, že se na jednání neprobírala žádná křesla ani personálie, hlavní je podle něj nyní shoda na programu. ČSSD nicméně hnutí ANO řekla, že před tolerancí dává přednost vládní spolupráci. Babiš naopak v úterý pro deník Právo uvedl, že by nejraději sestavil jednobarevnou vládu tolerovanou ostatními na základě programu. 

Sociální demokraty brzdí usnesení sjezdu, podle kterého je účast trestně stíhané osoby v kabinetu „zásadní problém“. Finální rozhodnutí bude na všech členech strany, kteří o případném vstupu do vlády budou nakonec hlasovat. Sjezd ČSSD byl v neděli přerušen a bude pokračovat 7. dubna. Babiš ovšem zopakoval, že na postu premiéra trvá. „Kandidoval jsem jako kandidát na premiéra, proto nás lidé volili,“ podotkl.

Pro ČSSD je rovněž nepřijatelná podpora SPD. Předseda tohoto hnutí Tomio Okamura straně na oplátku vzkázal, že je veřejným tajemstvím, že její klub není schopen garantovat hlasy všech patnácti poslanců: „Víme to prostě všichni.“ 

Zeman jednal s KSČM a SPD

Ve středu proběhla kvůli nové vládě celá řada schůzek. Prezident se vedle komunistů setkal i s SPD. Žádná doporučení, jak mají komunisté dál postupovat nebo jaký formát vlády si představuje, podle Filipa Zeman neřekl. Byl ale zvědavý, jak strany v jednání pokročily. „Museli jsme popravdě říct, že ne všechny věci se daří vyjednávat,“ poznamenal Filip.

Posun je podle předsedy komunistů u věcí sociálního charakteru. Konkrétně zmínil navyšování minimální mzdy a navyšování důchodů. Shoda ale nepanuje v otázce daní. „Tam, na rozdíl od prezidenta, který je také jako my pro diferenciaci daňového systému, jsme s hnutím ANO zatím nepokročili.“ V otázce zahraničněpolitických priorit vlády nedošlo podle Filipa k posunu vůbec.  

Zeman chce podle KSČM vládu do prázdnin (zdroj: ČT24)

S prezidentem se po komunistech setkal také Okamura. I on potvrdil, že Zeman by chtěl mít sestavenou vládu nejpozději do června. „Upřímně by to mohlo být dříve, protože Andrej Babiš už ve sněmovně stojedničku má. Je to jen o tom, jakým způsobem bude ochotný udělat kompromisy,“ podotkl Okamura.   

Předseda SPD zopakoval, že jeho hnutí chce ve sněmovně prosazovat program a bez poslanců ANO to nepůjde. Okamura zároveň uvedl, že pokud se bude hlasovat o důvěře vládě, SPD rozhodně nebude odcházet se sálu.

„Záleží na Andreji Babišovi, zda se od SPD nechá podpořit výměnou za prosazování našeho programu. Doufám, že nás osloví s další schůzkou. Jsme připraveni spolupracovat, předložili jsme kompromisní varianty,“ dodal. Pro SPD je klíčové prosazení referenda. ANO ale nechce přistoupit na návrh, aby bylo možno hlasovat v referendu o zahraničněpolitických otázkách, tedy i o vystoupení z EU.

SPD při hlasování o důvěře nebude odcházet se sálu (zdroj: ČT24)