Současné vládě v demisi důvěřuje třetina obyvatel. O novém kabinetu bude Babiš jednat s ČSSD a komunisty

Události: Současné vládě v demisi důvěřuje necelá třetina obyvatel (zdroj: ČT24)

Současné vládě v demisi podle nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) důvěřuje necelá třetina obyvatel. Naopak tři pětiny respondentů vnímají stávající kabinet negativně. Nejlépe si mezi ústavními institucemi vedou starostové a obecní zastupitelstva, kterým věří 64, respektive 63 procent respondentů.

Vládě v demisi, kterou sestavil Andrej Babiš (ANO) rozhodně důvěřuje jen pět procent dotazovaných, dalších 27 procent jí spíše důvěřuje. Důvěru nemá u pětiny respondentů, dalších 41 procent jí spíše nedůvěřuje.

Senátu důvěřuje pouze 30 procent respondentů, hůře na tom v průzkumu byla už jen sněmovna s 29 procenty.

U institucí samosprávy převažuje důvěra nad nedůvěrou. Starostům vyslovilo důvěru 64 procent dotázaných a obecním zastupitelstvům 63 procent. Krajským zastupitelstvům pak důvěřuje 45 procent lidí a 37 procent nikoliv. Zbytek odpověděl „nevím“. Hejtmanům věří 42 procent Čechů, naproti tomu 34 procent ne.

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana zůstává na 55 procentech. Prezidentovi častěji důvěřují lidé ve věku od 60 let, důchodci, pracující v dělnických profesích, lidé se středním vzděláním a vyučení bez maturity, obyvatelé Moravy, věřící katolíci, voliči ČSSD, ANO, KSČM a SPD a ti, kdo důvěřují ostatním ústavním institucím.

Průzkum se uskutečnil od 15. do 24. ledna a zúčastnilo se ho 1086 lidí.

Babiš bude jednat s ČSSD a KSČM. Starostové se dohodnou se stranami na dalším postupu

Vláda v demisi čelí kritice, že svými kroky překračuje zvyklosti. Vyčítány jsou jí například personální změny, které i bez důvěry provádí. Podle Babiše ale jedná rozumně a transparentně.

Na dalším jednání chce vláda přitom rozhodnout o dalších výhodách pro důchodce. Týkat se mají cen léků, nájmů a jízdného. „Chceme rozhodnout, jestli tam bude nějaký paušál, nebo navýšíme slevy, protože lidi si zaslouží mít lepší život,“ řekl premiér v demisi.

Týden v politice: Pokračuje jednání o vládě (zdroj: ČT24)

Tyto změny podporuje i ČSSD nebo KSČM. Babiš v uplynulém týdnu prohlásil, že jedinou variantou v sestavování vlády je právě spolupráce se sociálními demokraty podporovaná komunisty.

Obě strany mají s hnutím ANO znovu jednat ve středu. „Sejdou se naši experti, budeme hledat programovou shodu. My jsme žádné personálie neřešili,“ vysvětlil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Naopak jednání o podpoře vlády podle Babiše není možné s SPD, pokud bude trvat na současném návrhu referenda. Hnutí Tomia Okamury žádalo, aby lidé mohli v plebiscitu rozhodovat i o zahraničních závazcích, tedy i o členství v EU a NATO.

Ve středu se sejdou také Starostové – pozvánku od nich dostaly všechny strany kromě SPD a KSČM. Po schůzce mají oznámit, zda budou s hnutím ANO dále jednat.