Vyjednavače STAN a ANO nadále dělí osoba Babiše. Shodli se však na nutnosti prosadit insolvenční zákon

Hnutí Starostů a nezávislých (STAN) našlo na čtvrtečním jednání s hnutím ANO programové shody: například zvyšování platů učitelů či prosazení insolvenčního zákona. Starostové ale nadále trvají na tom, aby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba, ANO naopak trvá na Andreji Babišovi coby jediném kandidátovi na premiéra.

Šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský na brífinku po jednání uvedl, že mají Starostové tři podmínky pro podporu vlády: „Je to prozápadní směřování země, neopírat se o extremisty ani v Poslanecké sněmovně, ani ve vládě, a aby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba.“

Farský upozorňoval, že podmínka neúčasti trestně stíhaných ve vládě není namířena osobně proti Babišovi, ale je vedena obavou z možných zásahů vlády do policie a státního zastupitelství, které se trestním řízením zabývají.

Podle Farského navíc nelze mluvit o nesmyslných požadavcích. „Na západ od nás se odstupuje za to, když někdo zalže v médiích nebo opíše kousek své odborné práce. My tím, že by ve vládě byla trestně stíhaná osoba, se dostáváme někam na východ, a to je podle mě špatně,“ řekl.

Babiš byl obviněn z podvodu v souvislosti s financováním farmy Čapí hnízdo. Obvinění však považuje za účelové a politicky motivované. Hnutí ANO ho označilo za svého jediného kandidáta na premiéra.

S hnutím ANO ale našli Starostové jisté programové shody: chtějí spolupracovat při zvyšování platů ve školství, při prosazování insolvenčního zákona nebo v řešení situace s nedostatkem bytů. Shodují se také na pevném zakotvení Česka v Evropské unii a v NATO. Podle Farského obě hnutí také nesouhlasí s návrhem zákona o referendu, jak ho předložila SPD, vadí jim zejména možnost hlasování o vystoupení z EU.

Člen vyjednávacího týmu STAN, liberecký hejtman Martin Půta (SLK), řekl v 90' ČT24, že jednání o programových tématech se mu zdálo solidní. „Musím říct, že to byl velice konstruktivní rozhovor,“ řekl.

Zprávy: Shoda na části programu, spor o účast Andreje Babiše ve vládě (zdroj: ČT24)

Faltýnek: Ohledně referenda bude diskutovat poslanecký klub

Po Farském měl tiskovou konferenci také 1. místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, který shodu v těchto oblastech potvrdil: „Pozitivní z toho jednání bylo to, že zástupci hnutí STAN řekli, že zákony, které se dostanou z vlády do sněmovny, ať ta vláda bude mít důvěru, nebo nebude mít důvěru, a budou dobré, budou pro naše lidi a budou vycházet i z jejich volebního programu, ad hoc budou podporovat.“

Ohledně obecného referenda bude v úterý diskutovat poslanecký klub: skeptický pohled na možnost hlasovat o ochodu z EU ale potvrdil. „Máme obavu z toho, že kdyby tento návrh zákona pokračoval dál v legislativním procesu, tak v té formě, jak je dnes položen na stole, tak zejména média to budou prezentovat tak, že je tady snaha vůbec připustit diskusi o možnosti hlasovat a udělat referendum o vystoupení z Evropské unie. S tím my máme zcela zásadní problém, a proto se budeme snažit hledat takové řešení, aby k této situaci nedošlo,“ řekl.

Martin Půta ujistil, že součástí vyjednávání nebyl žádný personální příslib od Andreje Babiše. Zdůraznil, že motivace STAN k jednání byla jiná: „Matematika je docela jednoduchá: ANO si nakonec bude moct vybrat většinu, se kterou bude vládnout. Nechceme být v pozici, že se bude vymlouvat na to, že díky neústupnosti a neochotě jednat jim nezbývá nic jiného, než se spolehnout na hlasy KSČM a SPD.“

Půta, který je ostatně sám trestně stíhaný kvůli jedné z dotačních kauz, zároveň připustil, že již samo rozhodnutí zahájit jednání se rodilo složitě. Připomněl, že Starostové původně odmítali s Babišovým hnutím jednat, přiměla je k tomu dlouhodobá bezvýsledná situace a obava, že nakonec vznikne vláda opřená o SPD a KSČM.

Sám přitom pochybuje o účelnosti podmínky, že trestně stíhaný Andrej Babiš v kabinetu nebude. Poukázal přitom na situaci v Polsku. „Premiér pan Morawiecki a všechna polská média, když se mluví o rozhodnutích vlády, mluví o vůdci Práva a spravedlnosti panu Kaczynském, u kterého se stejně sbíhají nitky odpovědnosti,“ poznamenal.