ČSSD chce po ANO písemnou záruku, že ji hnutí ve vládě nepřehlasuje

Události: Jednání o vládě pokračují. Prioritou ANO je tým s ČSSD tolerovaný KSČM (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté budou pro případnou účast ve vládě chtít po ANO záruku, že je hnutí nebude přehlasovávat. Jednání by strana chtěla uzavřít do konce března. Vedení ČSSD to oznámilo po schůzce s ANO. Hnutí jednalo ve středu i s SPD a komunisty. Prioritou pro Andreje Babiše (ANO) zůstává společný tým se sociálními demokraty tolerovaný komunisty.

ČSSD a hnutí ANO spolu vyjednávají od minulého týdne. Podle předsedy strany Jana Hamáčka ladí programové priority. Sociální demokraté jich předložili celkem deset. Nyní o nich budou diskutovat expertní týmy obou stran. Další schůzka proběhne 15. března. 

„Jednání je samozřejmě vždy o kompromisech. Čekáme, jak hnutí ANO na naše priority zareaguje,“ dodal Hamáček. Už nyní se podle něj sociální demokraté s hnutím ANO neshodnou například na sektorové dani. Ostatně v daních celkově panují mezi bývalými koaličními partnery největší rozpory, protože ANO daně navyšovat nechce.  

ČSSD s ANO řešila i fungování případné koalice. Podle místopředsedy Jiřího Zimoly by nesmělo docházet k tomu, aby v kabinetu rozhodovala prostá většina. „Musí být mechanismy podobné těm, které dnes běžně fungují na radnicích nebo v krajích, kde se koaliční partneři zkrátka musí umět dohodnout,“ konstatoval.

ČSSD by podle Zimoly chtěla pro tyto případy písemnou záruku. Šéf sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek k požadavku sociálních demokratů řekl, že o něm budou vyjednavači diskutovat, až bude na stole. 

Jednání obou stran by mohla skončit do konce března. „Pořád jsme vedeni ambicí do konce března to mít hotové, pokud by to bylo samozřejmě možné. Mám pocit, že dnes jsme se posunuli už dál,“ dodal Zimola.

O případném vstupu ČSSD do vlády musí ještě rozhodnout vnitrostranické referendum. Hamáček řekl, že poslanecký klub by pak při hlasování o důvěře vládě výsledek hlasování spolustraníků respektoval. Hlasovat by se mohlo na sjezdu ČSSD, který bude pokračovat 7. dubna.

Vnitrostranický průzkum o podobě připravované vlády uspořádá v příštích dnech i hnutí ANO. Jeho vedení se bude členů ptát, zda upřednostňují menšinovou, nebo koaliční vládu. ANO chce jednání s ČSSD uzavřít do poloviny března. Podle místopředsedy hnutí Richarda Brabce obsahuje už nynější vládní programové prohlášení 60 procent požadavků sociální demokracie. 

SPD nemá zájem vstupovat od vlády, řeší její podporu (zdroj: ČT24)

Ve středu se ANO opět sešlo i s SPD a komunisty. Předseda poslanců SPD Radim Fiala uvedl, že hnutí nemá zájem vstupovat od vlády. S ANO jedná o podpoře menšinového kabinetu: „Hlasovali bychom hlavně pro náš program, který by byl součástí programového prohlášení. Pokud by vláda programové body plnila, nevyvolávali bychom nedůvěru vládě. Pokud by ji vyvolal někdo jiný, nehlasovali bychom pro ni.“ 

S ANO se podle Fialy SPD shodne na 85 procentech programu. „Ve zbytku jsme myslím schopni dosáhnout vzájemného koncensu. Každý můžeme částečně ustoupit,“ řekl po jednání.

Jediným velkým problémem, který nadále přetrvává, je zákon o obecném referendu. ANO odmítá, aby bylo možné hlasovat o vystoupení Česka z EU nebo z NATO. „Bude velmi složité dosáhnout v této věci nějakého kompromisu, ale uvidíme, jak se debata bude ubírat dál,“ poznamenal Fiala. Další schůzka podle něj proběhne příští týden.  

Události, komentáře: Hledání podpory pro vládu (zdroj: ČT24)

ANO u referenda SPD neustoupí

Brabec po jednání s SPD řekl, že ANO v otázce referenda neustoupí ani o píď. „Zde dohoda určitě nebude možná,“ konstatoval. Většina ostatních záležitostí je podle něj k debatě. Rozhovory s hnutím SPD i komunisty chce ANO uzavřít koncem příštího týdne.

Babiš v posledních týdnech hovoří hlavně o možnosti vytvořit kabinet spolu s ČSSD a podporou komunistů. Fiala řekl, že v tom případě nechápe, proč zve šéf ANO hnutí SPD k jednání. „Je otázka, jestli my tuto vládu budeme podporovat za jakoukoli cenu. To rozhodně nebudeme. A to si taky musí pan premiér Babiš uvědomit,“ podotkl.

Komunisté chtějí kvůli budoucí vládě jednat s ČSSD (zdroj: ČT24)

Komunisté se s ANO dohodli na investicích do rozvoje bydlení, startovacích bytů či bytů pro seniory. Shodu našli i v tom, že by pětileté děti měly chodit do školky. Dohoda se ještě hledá u pravidel pro obchodní řetězce v zákonu o významné tržní síle nebo u zvyšování minimální mzdy.

Předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik zdůraznil v Událostech, komentářích, že KSČM nechce být členem koalice. „Nebude to koalice, protože my v té vládě nebudeme. Od počátku říkáme, že tolerance je něco jiného než aktivní účast na koalici,“ uvedl. Tvrzení předsedy STAN Petra Gazdíka, že „po sněmovně už chodí, že komunisté mají mít tři ministry – takzvané nestranické odborníky“, odmítl. „Nebude to tak. Nebudeme nikoho nominovat,“ podotkl Kováčik.

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa chce vést strana jednání i s ČSSD. „Jsem domluvený na tom, že povedeme samostatné jednání se sociální demokracií, protože jsme byli informováni o požadavcích sociální demokracie a potřebuji si je vyjasnit přímo s Janem Hamáčkem a jeho týmem,“ řekl Filip.

KSČM a ČSSD se shodují třeba na zrušení prvních tří dnů neplacené nemocenské. „Jsme přesvědčeni, že v tomto můžeme postupovat společně,“ dodal Filip.

Sešly se i strany kromě ANO, SPD a KSČM. Dohodly se na mimořádných schůzích

Dopoledne jednali také zástupci ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Předseda STAN Petr Gazdík chtěl „najít nejnižší společný jmenovatel“ pro jednání o vládě, ale připustil, že to se nepodařilo. Vznikla ale dohoda o svolání dvou mimořádných schůzí sněmovny, kde chce opozice probrat personální politiku premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a také navrhnout usnesení, které by omezilo činnost vlády bez důvěry.

Gazdík řekl v Událostech, komentářích, že „koalice ve sněmovně už existuje“. ANO podle něj hlasuje ve shodě s SPD a KSČM. Připustil přitom, že šestice stran, která se sešla, s tím nic nezmůže. „Nemáme způsoby, jak to zařídit. Bylo by to pouze o čestném slovu,“ uvedl.