Platy učitelů znovu porostou. Pro jsou všechny sněmovní strany

Platy učitelů znovu porostou. Otázka je, kdy (zdroj: ČT24)

Základní platy učitelů mají od příštího roku znovu růst přibližně o 15 procent. Dalším pracovníkům ve školství pak o desetinu. České televizi to řekl ministr v demisi Robert Plaga (za ANO). Plán hodlá prosadit během vyjednávání o rozpočtu. Podporuje ho premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) i opozice.

Naposledy se učitelům zvedaly platy loni v listopadu. Ministr chce navrhnout růst i pro příští rok. „Mělo by to být opět o 15 procent, respektive rádi bychom se pohybovali někde kolem 15 až 17 miliard meziročního navýšení pro pedagogické pracovníky v regionálním školství,“ řekl ČT.

Ve sněmovně mají učitelé plnou podporu

S dalším dvouciferným růstem platů ve školství souhlasí všechny sněmovní strany. Podle místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové jde o skvělý trend. Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) uvítala, že Plaga pokračuje v politice, kterou podle svých slov nastolila: „To znamená, že se plní sliby.“

Potřebujeme, aby ve školách pracovali kvalitní učitelé, protože vzdělání je základní nástroj proti tomu, aby lidé věřili kdejakým hloupostem, které se k nim dostávají.
Jan Bartošek
předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

Poslanci v prosinci při schvalování státního rozpočtu na rok 2018 přijali usnesení, aby vláda přidala učitelům 15 procent už od letošního září. Plaga ovšem zatím počítá s růstem platů až od ledna příštího roku.

To se opozici moc nelíbí. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová doufá, že vláda bude usnesení sněmovny respektovat. „Je chyba, že vláda v demisi to slibuje někdy do budoucnosti a nesnaží se, aby navýšení bylo už teď,“ dodal předseda ODS Petr Fiala.

Průměrný plat učitelů v posledních letech rychle roste. Zatímco v roce 2014 pobírali v průměru něco přes 27 tisíc hrubého, příští rok by to v případě prosazení navýšení mohlo být o 10 tisíc korun víc.

Průměrmé platy učitelů
Zdroj: ČT24

Vyšší plat by ocenila i Lucie Hadravová, která v jedné z pardubických základních škol učí fyziku a matematiku. Po listopadovém zvýšení základních platů o 15 procent nyní dostává 33 tisíc korun hrubého. „Pro mě je zvýšení platu určitě příjemným bonusem, ale rozhodně nedělám tuhle práci pro peníze,“ uvedla.

Učitelské povolání je ale podle Hadravové stále podhodnocené. Školské odbory proto požadují, aby v roce 2020 výdělek učitelů dosahoval 130 procent průměrné mzdy. Svůj záměr podpořily peticí za kvalitní vzdělávání, kterou podepsalo 23 tisíc lidí. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) podle odborářů kantorům slíbil, že v roce 2021 budou mít plat 46 tisíc korun.