ON-LINE: Kdo bude prezidentem? Na odevzdání hlasu zbývají poslední hodiny

ŽIVĚ: Vysílání České televize k volbě prezidenta republiky (zdroj: ČT24)

Rozhodující druhé kolo prezidentské volby pokračuje. Volební místnosti se otevřely v 8:00, kdo nepřišel volit v pátek, má k dispozici ještě šest hodin – až do 14:00. Volební duel současného prezidenta Miloše Zemana s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem přilákal již v pátek mnoho lidí, například v Bedřichově v Jizerských horách ani nestačila sada lístků.

On-line přenos

Volba prezidenta

Druhé kolo prezidentské volby začalo v pátek ve 14:00, skončí přesně o 24 hodin později. Stejně jako v pátek, platí i v sobotu, že voliči nemusí marně hledat volební lístky, protože ty se před druhým kolem již nerozesílají, nýbrž rozdávají ve volebních místnostech.

Kdo chce volit jinde, než kam náleží podle své trvalé adresy, musí mít volební průkaz, o který ale bylo možné žádat pouze do středy. Kdo o něj žádal již před prvním kolem a svůj požadavek nespecifikoval pouze na ně, měl by mít průkaz na druhé kolo již od začátku. Zároveň ho však nesmí zapomenout, i kdyby nyní již byl doma a volil tam, kde obvykle.

Volební pátek táhl

Zejména v lyžařských střediscích byl už v pátek zájem o prezidentskou volbu enormní. S tím by měli voliči počítat i v poslední den volby. Může se jim stát, že je zdrží fronta, ale i nedostatek volebních lístků. To se stalo již v pátek v jizerskohorském Bedřichově, kde sada lístků došla a komise si musela nechat poslat další.

Podle zapisovatelky komise Regíny Keltnerové je v jedné sadě 500 lístků. „Zhruba tolik lidí tady už odvolilo,“ podotkla. V prvním kole přitom asi ve dvousethlavé obci přišlo během obou dní 463 lidí. Vysokou účast hlásí i řada dalších míst, již v pátek dorazili voliči například v Ostravě-Hrušově, kde přitom byla v prvním kole účast nulová. V Čilé na Rokycansku se zopakovala situace z prvního kola, takže již v pátek dorazilo k urně všech patnáct místních voličů.

Vyšší účast než v prvním kole hlásily po pátku komise prakticky po celé republice. Přišla asi polovina voličů, zatímco před dvěma týdny to byly asi dvě pětiny.

Pokud se trend z úvodního dne potvrdí i v sobotu a celorepublikově, bude to docela opačný výsledek než při minulé prezidentské volbě před pěti lety. Tehdy přišlo v prvním kole volit přes 61 procent lidí, ve druhém kole pouze 59 procent. Letos byla v prvním kole rovněž účast přesahující 61 procent.

Události: Lidé v Česku volí prezidenta (zdroj: ČT24)

Kandidáti i vrcholní politici volili už v pátek

Oba kandidáti – Miloš Zeman a Jiří Drahoš – přišli do volebních místností zhruba hodinu po jejich otevření. Hlasy první den již odevzdala i řada vrcholných politiků a také neúspěšných kandidátů z prvního kola prezidentské volby.

Například Pavel Fischer, předseda ODS Petr Fiala či KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekli, že do uren vhodili lístky se jménem Jiřího Drahoše. Současnou hlavu státu volil předseda SPD Tomio Okamura nebo šéf KSČM Vojtěch Filip.

Dorazili i předsedové většiny dalších sněmovních stran, pozdě večer v pátek se do volební místnosti vydal i úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec. Čtyři minuty před uzavřením volebních místností vhodil svůj hlas do urny premiér v demisi Andrej Babiš, jehož hnutí ANO vyzvalo své členy, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali hlas Miloši Zemanovi. Babiš se v pátek večer vrátil ze summitu předsedů vlád visegrádské skupiny v Budapešti.

Miloš Zeman i Jiří Drahoš odvolili krátce po otevření volebních místností (zdroj: ČT24)