Soud znovu řeší případ „guru Járy“: Odháčkování bylo podle obžaloby znásilněním

Krajský soud ve Zlíně začíná znovu projednávat případ zakladatele esoterické školy Poetrie Jaroslava Dobeše známého jako guru Jára a jeho spolupracovnice Barbory Pláškové. Dvojice čelí obžalobě ze znásilňování mladých žen. U soudu už jednou tresty padly: Dobeš měl strávit za mřížemi 10 let a Plášková 9,5. Vrchní soud ale tento verdikt zrušil. Dvojice se soudu osobně nezúčastní, oba jsou ve filipínské detenci, kde čekají na verdikt o azylu.

Podle obžaloby Dobeš takzvaně „odháčkovával“ ženy a dívky na seminářích své komunity. Mělo jít o jógu, tantru, astrologii nebo práci s energií. Školení probíhala na několika místech, například ve Zlíně nebo na statku na Olomoucku.

Dobeš účastnicím tvrdil, že jejich různé problémy způsobují háčky, které v nich zanechali jejich dřívější partneři. Pohlavním stykem jim háčky údajně uvolňoval, aby mohly začít žít plnohodnotným způsobem. Klientky ovšem předem nevěděly, co je čeká.

Některé ženy se sice bránily, většina z nich však po dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a reagovat. „Ženy byly v takovém stavu, že se aktu, o který nestály, nemohly bránit,“ uvedl během přelíčení ve Zlíně anesteziolog a soudní znalec Pavel Hude.

Svědci vypovídali při neveřejném jednání

Zlínský krajský soud potrestal Dobeše a Pláškovou už v roce 2014. Vrchní soud v Olomouci však projednávání případu vrátil zpět do Zlína. „Uložil mu, aby vyslechl některé poškozené, další svědky a znalce,“ uvedla státní zástupkyně Iveta Eichlerová, která z důvodu ochrany svědků vyloučila z hlavního líčení veřejnost.

Před soudem dnes vypovídali soudní znalci a ženy, které lektorky školy v čele s Pláškovou podle spisu většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení. Poté se nečekaně objevil Dobeš a zpravidla vykonal na ženách krátkou soulož. Klientky školy však o metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci seminářů.

Dobeš i Plášková vinu popírají a soudní jednání považují za naprosto absurdní. „Máme za to, že ženy poškozené nejsou, že jsou zhrzené. Myslely si, že budou mít guru Járu samy pro sebe. Teď normálně fungují v životě, nemělo to na ně žádné následky,“ řekl Dobešův obhájce Michal Krčma. 

Odháčkováním prošlo 350 žen, některé trpí posttraumatickou poruchou

Předsedkyně senátu zlínského soudu Iveta Šperlichová uvedla, že cílem esoterické školy Poetrie nebylo žádné léčení, ale jen majetkový a osobní prospěch obžalovaných. Podle státní zástupkyně prošlo v letech 2004 až 2007 „odháčkováním“ asi 350 žen.

Webové stránky guru Járy
Zdroj: ČT24

Obhájce hájil Dobeše tím, že účastnice semináře podstoupily léčebný rituál dobrovolně. Některé ženy však se souloží nesouhlasily a dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Dvojice Čechů skončila v roce 2015 v rukách filipínské policie. České úřady, které na ně předtím vydaly mezinárodní zatykač, zahájily jednání o jejich deportaci do Česka. Dobeš i Plášková si ale na Filipínách požádali o azyl, teď čekají na verdikt v detenčním zařízení. Úřady už sice jejich žádost jednou zamítly, Češi ale podali odvolání.