Dozorce z Valdic čeká prověrka. Kvůli Dahlgrenově sebevraždě

Sebevraždu čtyřnásobného vraha Kevina Dahlgrena ve věznici Valdice vyšetřují kromě policie také Generální inspekce bezpečnostních sborů a vnitřní orgány vězeňské služby. Dozorce jedné z nejpřísněji střežených věznic budou nyní vyšetřovatelé prověřovat kvůli možnému porušení povinnosti. Američan Dahlgren podle pravomocného rozsudku zavraždil v květnu 2013 v Brně čtyři lidi a byl odsouzen na doživotí.

Důvod smrti vězněného Američana policejní ani vězeňské orgány dosud nezveřejnily ani nepotvrdily. Dahlgrenovu sebevraždu nemá zatím oficiálně oznámenou ani jeho obhájce Richard Špíšek, který ale uvedl, že o úmrtí už e-mailem informoval rodiče odsouzeného a že je informovalo i americké velvyslanectví.

„Při prvotním ohledání těla jsme předběžně vyloučili cizí zavinění. Pro zjištění přesné příčiny smrti byla nařízena soudní pitva. Policisté v případu zahájili úkony trestního řízení,“ uvedla mluvčí krajské policie Lenka Burýšková.

V jedné z nejtěžších českých káznic budou nyní vyšetřovatelé prověřovat dozorce kvůli možnému porušení povinnosti. „Není stanoveno, že by došlo k pochybení. Je proto předčasné komentovat či přijímat opatření při režimu hlídání vězňů,“ uvedla mluvčí valdické věznice Eva Francová.

Dahlgren se už ve vazbě pokusil pořezat

Američan se již při pobytu ve vazební věznici pokusil pořezat břitem. Poté co se ještě pokusil strážci vytrhnout obušek, skončil na psychiatrickém oddělení vazební nemocnice. Na Dahlgrenovy sklony k sebevraždě upozornil i jeho obhájce. „Informoval jsem o tomto jak věznici, tak ředitelství vězeňské služby a pevně věřím, že věznice Valdice učinila maximum proto, aby této situaci předešla,“ uvedl Špíšek.  

Osobně s Kevinem Dahlgrenem hovořil na konci loňského podzimu, kdy byl na přechodnou dobu eskortován do věznice v Brně-Bohunicích z důvodu špatného psychického stavu. Ze stejného důvodu podal v září dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém navrhoval, aby odsouzeného přesunuli do zabezpečovací detence.

Dovolání nepolemizovalo s rozhodnutím o vině, jen s ohledem na psychický stav vězně žádal o mírnější výkon trestu. Nejvyšší soud musí o dovolání rozhodnout i po jeho smrti. Tato specifická povinnost, která se vztahuje pouze k dovolacímu řízení, plyne z trestního řádu.

Ročně si v Česku vezme život deset vězňů

Dahlgrenovo úmrtí není první sebevraždou doživotně odsouzeného vězně ve Valdicích. V srpnu 2016 se rovněž ve Valdicích zabil Lumír Moric, který dostal doživotí za podíl na loupežné vraždě manželského páru z Bohumína. Například v září 2010 svůj život v jedné z nejpřísněji střežených věznic ukončil takzvaný lesní vrah tří lidí Viktor Kalivoda.

Ze statistik Vězeňské služby vyplývá, že v českých věznicích se v posledních několika letech stává kolem deseti dokonaných sebevražd ročně. Za posledních pět let jich bylo nejvíce, a to sedmnáct, v roce 2012. Ve většině případů šlo o smrt udušením.