Čtyřnásobný vrah Dahlgren spáchal ve věznici sebevraždu

Čtyřnásobný vrah Kevin Dahlgren ve čtvrtek vpodvečer spáchal ve věznici Valdice na Jičínsku sebevraždu. Agentura ČTK to zjistila ze tří důvěryhodných zdrojů. Čtyřiadvacetiletý Američan si ve vězení odpykával doživotní trest.

Mluvčí hradecké krajské policie Alena Kacálková potvrdila, že ve věznici Valdice vpodvečer zemřel vězeň a policii byla událost nahlášena na linku 158. „K totožnosti mrtvého se nebudeme vyjadřovat. Na místě je výjezd kriminalistů a vše vyšetřujeme,“ uvedla. Dodala, že bude provedena pitva. Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová věc nechtěla komentovat.

Advokát: Věznice o sklonu k sebevraždě věděla

„Odsouzení jako můj klient bývají na cele sami, podle posledních informací byl na samotce i on. Vězeňská služba o jeho sklonu ke spáchání sebevraždy věděla,“ řekl České televizi Dahlgrenův obhájce Richard Špíšek.

„Informoval jsem o tomto jak věznici, tak ředitelství vězeňské služby a pevně věřím, že věznice Valdice učinila maximum proto, aby této situaci předešla. Chápu ale, že nelze zabránit všem nešťastným událostem, zejména pokud je skutečně snaha na straně odsouzeného něco takového učinit,“ dodal Špíšek. 

Osobně prý s Dahlgrenem naposledy hovořil na konci loňského podzimu. „Tehdy byl na přechodnou dobu eskortován do brněnské bohunické věznice. Bylo to z důvodu jeho  špatného psychického stavu, byl umístěný na psychiatrickém oddělení,“ řekl advokát. Rodiče podle něj za Dahlgrenem pravidelně jednou za měsíc létali. 

Dahlgren v květnu 2013 zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Dahlgren se v České republice nějakou dobu živil jako učitel angličtiny, zavražděná žena byla jeho sestřenicí.

Muž byl 23. května zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy poté rozhodly o jeho vydání do Česka, kam byl dopraven 31. srpna 2015.  

Američan se již ve vazební věznici pokusil pořezat břitem, poté se strážci snažil vytrhnout obušek. Dahlgrenovi pak strážci dali pouta a skončil na psychiatrickém oddělení vazební nemocnice. Podle zprávy z vazební věznice řekl, že se nechtěl zabít, ale snažil se o vyventilování naštvanosti, tehdy prý uvedl, že se nic podobného už nebude opakovat.

V červenci 2016 ho brněnský krajský soud nepravomocně odsoudil na doživotí, muž se proti rozsudku odvolal. Loni v březnu vrchní soud odvolání zamítl, rozsudek se tak stal pravomocný.

Dahlgren podal v září dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho obhájce v něm navrhoval, aby místo výkonu trestu zamířil do zabezpečovací detence, a to zvláště s ohledem na jeho psychický stav, případně aby dostal mírnější trest vězení. Dovolání ale nepolemizovalo s rozhodnutím o vině. Dahlgren také dlouhodobě usiloval o to, aby si trest mohl odsedět v USA.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zabezpečovací detenci uložil Dahlgrenovi i soud. Nastoupil by do ní ale až po odpykání trestu. Podle trestního zákona mohl zažádat o podmínečné propuštění po dvaceti letech. Poté by byl umístěn do detence. 

První detenční zařízení vzniklo v Česku v roce 2009. Detence slouží hlavně pro narušené lidi, kteří jsou nebezpeční pro ostatní. Podmínky zde mohou být o něco volnější než ve věznici, zároveň ale může být pobyt až doživotní, soud o jeho prodloužení rozhoduje jednou ročně.

Dahlgren je už několikátým doživotně odsouzeným vězněm, který spáchal sebevraždu. V srpnu 2016 se rovněž ve Valdicích zabil Lumír Moric, který dostal doživotí za podíl na loupežné vraždě manželského páru z Bohumína. V září 2010 spáchal sebevraždu i takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda. I on se zabil ve věznici Valdice. 

V roce 2003 spáchal v ostravské vazební věznici sebevraždu také dvaačtyřicetiletý Václav Schejbal, jemuž doživotí za vraždu vyměřil v listopadu 2002 Krajský soud v Ostravě. Schejbal podle soudu ze msty sekerou brutálně ubil svou sousedku. Zřejmě se otrávil léky. V září 2006  v Mírově spáchal sebevraždu i doživotně odsouzený Zdeněk Maleček, který byl v roce 1997 odsouzen za surové ubodání ženy.

V únoru 1996 se v cele ve věznici v Mírově oběsil také dvaačtyřicetiletý recidivista Stanislav Večeřa, jemuž o tři týdny dříve ostravský krajský soud vyměřil doživotí za to, že zneužil a brutálně zavraždil osmiletou dívku.