Nezaregistrovaný kandidát na prezidenta Toman si stěžuje na podjatost soudu a žádá odklad voleb

Josef Toman, který chtěl kandidovat na prezidenta a ministerstvo vnitra jej nezaregistrovalo kvůli nedostatku občanských podpisů, se obrátil na Ústavní soud. Ve stížnosti zveřejněné na svém webu poukazuje na domnělou podjatost Nejvyššího správního soudu, který v prosinci zamítl jeho stížnost. A žádá registraci své kandidátní listiny a odklad voleb o šedesát dní.

Ústavní soud se stížností podanou na konci roku zabývá. Před prvním kolem prezidentských voleb by se mělo příští týden uskutečnit ještě jedno pravidelné neveřejné zasedání pléna, tedy sboru všech ústavních soudců, do jehož pravomoci spadají volební záležitosti.

Toman tvrdí, že na vnitro poslal archy se 75 tisíci podpisy na podporu své nominace. Ministerstvo přijetí tří balíků od Tomana potvrdilo. Nalezlo v nich prý ale jen tři archy celkem s jedenácti podpisy, zbytek zásilek tvořily nepopsané listy.

Toman tvrdí, že archy s podpisy někdo ukradl. Podle Nejvyššího správního soudu ale Toman neprokázal krádež či záměnu archů.

V ústavní stížnosti Toman tvrdí, že Nejvyšší správní soud byl vůči němu podjatý, už dříve naznačoval, že předseda soudu a člen jeho volebního senátu Josef Baxa náleží ke svobodným zednářům. Tomanovi vadí také to, že soud v jeho záležitosti nenařídil veřejné jednání, kde by mohl svá tvrzení rozvést a doložit.

Rozhodnutí bez jednání bylo pohrdáním důstojností prezidentského kandidáta, který působil na významné zahraniční univerzitě a prezidentské kandidatuře věnoval spoustu úsilí ve snaze, aby se Česká republika začala řídit demokratickými principy, aby začaly řádně fungovat demokratické instituce, začaly se dodržovat zákony a ústavní pořádek a aby se Česká republika stala skutečným právním státem.
Josef Toman
nezaregistrovaný kandidát na prezidenta

Na soudy se obrátila také nezaregistrovaná kandidátka Terezie Holovská, zpochybnila pět uchazečů o Hrad kvůli vícenásobným podpisům poslanců a senátorů. Neuspěla u Nejvyššího správního soudu ani u Ústavního soudu, který její podnět ve středu odmítl. Znovu si hodlá stěžovat po volbách.