Nejen Čapí hnízdo. Z eurofondů mají zmizet další desítky podezřelých projektů

Ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Týká se to nejen dotace pro Čapí hnízdo, ale i dalších čtyř desítek projektů v několika regionech i v resortu životního prostředí.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve uvedla, že její resort navrhne vyjmout farmu Čapí hnízdo z projektů financovaných z evropských fondů. K tomu vyzvala i závěrečná zpráva OLAFu, kterou však ministerstvo financí s výjimkou této informace odmítá zveřejnit. Podle Schillerové by to mohlo narušit vyšetřování.

Z informací, které o zprávě OLAF shromáždil server Neovlivní.cz, podle něj vyplývá například to, že v žádosti o dotaci byly nepravdivé údaje. OLAF je prý přesvědčen, že Čapí hnízdo patřilo ve skutečnosti do Babišova holdingu Agrofert, nikoli jeho dětem.

Porušeny byly údajně právní předpisy ČR i Evropské unie. Podle zprávy OLAF neměla farma na dotaci nárok, tvrdí server. EU má prý dotaci vymáhat zpět a české policii doporučuje OLAF případ důsledně vyšetřit.

Komise navrhla vyjmout 44 projektů

Ministerstvo uvedlo, že Evropská komise navrhla vyjmout 44 projektů ze šesti programů. V případě ROP Severovýchod jde o pět projektů, u ROP Jihovýchod o tři, u ROP Střední Čechy o dva, u ROP Moravskoslezsko o jeden, u ROP Střední Morava o 19 a u Operačního programu Životní prostředí o 14 projektů k vyjmutí. Z Operačního programu Doprava byly vyňaty dva projekty ještě před obdržením dopisu od komise. 

„Ministerstvo financí se dnes obrátilo na úřady regionálních rad pěti regionů soudržnosti (ROP Jihovýchod, ROP Moravskoslezsko, ROP Střední Čechy, ROP Střední Morava a ROP Severovýchod) a ministerstvo životního prostředí s návrhem akceptovat dopis Evropské komise,“ uvedl resort.

Pokud by Česko s návrhem nesouhlasilo, vystavuje se podle ministerstva možnému riziku snížení poskytnutých peněz, což by negativně ovlivnilo státní rozpočet. „Případné rozhodnutí o vynětí či nevynětí sporných výdajů z evropského financování žádným způsobem nezasahuje do probíhajícího trestního řízení na národní úrovni, ani nemá vliv na případná budoucí správní řízení o odebrání dotace příjemci ze strany poskytovatele dotace,“ napsal resort.

Posouzení, zda byly porušeny podmínky poskytnutí dotace, je podle ministerstva financí plně v kompetenci poskytovatele dotace. Ten v takovém případě zahájí správní řízení nebo se připojí jako poškozená osoba s nárokem na náhradu škody v trestním řízení.

„Případné vynětí z evropského financování v uvedených případech nijak nepoškozuje Českou republiku a její fiskální zájmy. Jedná se o běžný postup, který byl naposledy využit například u Operačního programu Doprava,“ dodalo ministerstvo.

Vyjmutí z evropského financování podle ministerstva umožní definitivní účetní a finanční uzavření operačních programů minulého programového období ze strany Evropské komise a úplné proplacení peněz vyhrazených z rozpočtu EU příslušným operačním programům.

MŽP vyřadí 14 projektů, Střední Morava 19

Například ministerstvo životního prostředí vyjme z evropského financování 14 projektů za 5,8 milionu eur. Jde o projekty, které vyšetřuje OLAF nebo jsou předmětem správního či trestního řízení, uvedla mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová. 

Všechny projekty jsou podle ní z minulého Operačního programu Životní prostředí 2007-2013. Jejich vynětí umožní ministerstvu program řádně uzavřít. O jaké konkrétní projekty jde, ministerstvo nesdělilo.

„Čistě teoreticky, pokud by u nich šetření prokázalo pochybení, stát může po žadateli vymáhat vrácení prostředků až do výše 100 procent poskytnuté dotace,“ popsala další možný krok mluvčí. 

V Regionálním operačním programu Střední Morava auditoři zjistili nesrovnalosti u dvou desítek projektů v celkové hodnotě čtyři miliony eur (102 milionů korun). Na seznamu jsou podle ředitele Úřadu Regionální rady Ivana Matulíka projekty v Olomouckém a Zlínském kraji zaměřené na dopravu, cestovní ruch i školství. „Většinou jsou to problémy s veřejnými zakázkami. Řekl bych, že je to tak na 95 procent,“ uvedl.

Podle něj se akce na seznam projektů s otevřenými nesrovnalostmi dostaly například kvůli tomu, že je posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V některých případech byl podán podnět policii, která prověřuje, zda byl spáchán trestný čin.

Policie stíhá kvůli uplácení při rozdělování evropských dotací přes ROP Střední Morava zhruba deset lidí. K původním pěti, kteří byli obviněni na jaře 2015, postupně přibylo dalších pět lidí. Mezi obviněnými jsou úředníci, kteří se na rozdělování milionů podíleli, i žadatelé, kteří za ně stavěli či opravovali hotely a penziony. Dotace činily několik desítek milionů korun. Projekty, kterých se vyšetřování týkalo, byly podle Matulíka už dříve vyjmuty a na aktuálním seznamu projektů s nesrovnalostmi nejsou. 

OLAF odmítl vydat zprávu europoslancům

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) zároveň odmítl vydat českým europoslancům zprávu o vyšetřování dotace pro Čapí hnízdo. Napsaly to Hospodářské noviny. Dokument mohou zveřejnit jen české úřady nebo Evropská komise, uvedl podle vyjádření lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové ředitel úřadu OLAF Nicholas Ilett.

„Ředitel OLAF Nicholas Ilett odpověděl, že mi zprávu ani její závěry nebo doporučení vydat nemůže. Zveřejnit ji podle něj může Evropská komise nebo české orgány,“ uvedla podle HN Šojdrová.

Europoslankyně se proto hodlá obrátit na předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Není podle ní problém respektovat, že některé části dokumentu mohou být neveřejné. „Ale třeba o závěry a doporučení stojím právě proto, že je to tak politicky citlivé,“ dodala.

Zprávu OLAF se snažil získat i další europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) či místopředseda Strany zelených Petr Kutílek. Se žádostí neuspěla ani česká média.

Podobná kauza se stala minulý rok v Maďarsku, kam OLAF poslal zprávu o vyšetřování dotací pro budapešťské metro. Také Maďarům OLAF vzkázal, že případné zveřejnění je jejich věc a bruselský úřad do toho nehodlá zasahovat. Nakonec ale byla zpráva zveřejněna a je přístupná na internetu.